Contracte de peste 1,2 milioane de lei pentru Greenline au fost scoase la licitație. Două contracte care însumează peste 1,2 milioane de lei au fost scoase la licitație în cadrul proiectului Greenline Valea Jiului.
Unul dintre contracte, cu o valoare de 551.000 prevede servicii pentru elaborarea Realizarea PT +DDE(inclusiv documentatiile tehnice necesare in vederea obtinerii avizelor/acordurilor/autorizatiilor si verificarea tehnica de calitate a proiectului tehnic si a detaliilor de executie) + AT pentru obiectivul de investitii cu titlul „Linia verde de autobuze electrice înt re Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului” – Componenta 2, Cod SMIS 122120”.
Al doilea contract are o valoare de 726.000 lei și prevede Servicii pentru elaborarea Realizarea PT + DDE (inclusiv documentatiile tehnice necesare in vederea obtinerii avizelor/acordurilor/autorizatiilor si verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic si a detaliilor de executie) + Asistenta tehnica din partea proiectantului pentru obiectivul de investitii cu titlul „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului” – Componenta 1
Investitia „Green Line Valea Jiului”, cu componentele 1 si 2 prevad crearea unei linii verzi de autobuze electrice intre Petrila, Petrosani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani.
Valoarea totala a proiectului Green Line Valea Jiului – Componenta 1 este de 49.089.440,71 lei (43.851.960,94 lei finantare nerambursabila), iar Componenta 2 are o valoare totala de 46.017.326,14 lei (39.117.671,69 lei finantare nerambursabila).
Perioada de implementare este de 21 de luni – Componenta 1, respectiv 17 luni – Componenta 2.
Proiectele sunt finantate prin Regio – Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de investitii 4e, Obiectivul Specific 3.2. – Reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila.
Prin cele doua proiecte vor fi achizitionate 26 de autobuze electrice, va fi amenajat un depou in municipiul Vulcan, se vor construi/ moderniza 112 statii de transport public, se vor realiza 34 de statii de reincarcare pentru autobuzele electrice si 2 statii de reincarcare pentru automobile electrice. Totodata, vor fi reabilitati aproximativ 5 kilometri de drum.
In 20 dintre statiile de transport vor exista automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de calatorie, iar 42 de statii vor fi dotate cu sisteme de informare a calatorilor.
De asemenea, proiectele prevad implementarea unui sistem de e-ticketing, amplasarea de sisteme de informare si de numarare a pasagerilor in vehicule, monitorizarea si dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web si a unei aplicatii de mobil (Android, IOS) pentru informarea calatorilor.
Investitia este rezultatul parteneriatului dintre Primaria Municipiului Vulcan, Primaria Municipiului Petrosani, Primaria Orasului Aninoasa, Primaria Municipiului Lupeni, Primaria Orasului Uricani, Primaria Orasului Petrila si Consiliul Judetean Hunedoara.
Tinta este asigurarea unui transport public de calatori modern, nepoluant, de inalta calitate, atractiv si eficient pe cele patru trasee cuprinse in proiecte, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon in localitatile din Valea Jiului.
Cele patru trasee insumeaza 128 de kilometri dus-intors, dupa cum urmeaza: Traseul 1 (38,5 km) – traseul principal, care face legatura integral intre Uricani – Lupeni – Vulcan – Petrosani – Petrila; Traseul 2 (10,6 km) – traseu secundar, care face legatura intre Aninoasa si Petrosani; Traseul 3 (3,7 km) – traseu secundar, care face legatura intre Petrila (zona minei) si Jiet; Traseul 4 (11,15 km) – traseu secundar, asigura legatura in localitatile care apartin de Uricani, respectiv Valea de Brazi – Cheile Butii.