Corelați cu piața muncii. Specializările Universității din Petroșani sunt adaptate la cerințele de pe piața muncii. Corelarea se face însă cu dificultate, pentru că nu poate fi schimbată programa universitară la fel de ușor precum se schimbă tendințele de pe piața muncii. Există însă ajustări ale programei, care fac specializările să se plieze pe ceea ce se cere pe piața forței de muncă. Pentru a fi la curent cu toate noutățile din domeniu, reprezentanții Universității Petroșani sunt în contact cu angajatorii.
“Noi suntem permanent în contact cu angajatorii și cu ceea ce se cere pe piața forței de muncă. Ideea de a crea noi specializări mai atractive pentru piața forței de muncă nu este foarte simplă pentru că trebuie să avem niște acreditări de la Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior, care în acest an ne vor reacredita toate masteratele și tot în acest an avem acreditarea școlilor doctorale și tot ce înseamnă domeniile din cadrul masteratelor și a școlilor doctorale. Este o perioadă destul de încărcată și în cadrul acestor acreditări căutăm, în primă fază, să adaptăm planurile de învățământ la cerințele pieței forței de muncă”, a declarat prof. Univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.
În decursul anilor, au fost discipline la care s-a renunțat. Altele au fost înlocuite cu noi domenii de studii.
“Dacă am constatat că anumite discipline trebuie schimbate sau redenumite sau chiar înlocuite, vom face acest lucru și vom pune alte discipline de care chiar au nevoie absolvenții când se duc în producție. În anul 2020 urmează acreditarea instituțională, la 5 ani, noi fiind o Universitate acreditată cu grad de încredere ridicat, maxim ceea ce se poate în universitățile din România”, a mai spus sursa citată.
În acest mod, Universitatea din Petroșani și-a menținut, în urma evaluărilor de specialitate, certificările la cele mai înalte standarde.
Monika BACIU