.Index Actualitate

Crăciunul în Valea Jiului

traditii-de-craciunMult așteptata sărbătoare creștinească a ,,Nașterii pruncului Isus” sau ,,Crăciunul” este considerată una dintre cele mai importante sărbători, o sărbătoare a familiei, perioada din an când toți cei dragi nouă sunt împreună, bunici, părinți și copii. Denumirea sărbătorii ,,Crăciun”, are origini foarte vechi si este tradusă ca descoperire, creație sau facere. În Valea Jiului, momârlanii ţin la tradiţii. În satul Slătinioara, de la poalele munţilor Parâng Parâng este situat Muzeul Momîrlanului, o colecţie etnografică particulară organizată într-o casă tradiţională, veche, şi într-un peisaj mirific.

 

Ajunul la momârlani

În Ajunul Crăciunului, momârlanii din Valea Jiului nu îşi văd capul de treburi. Ei trebuie să pună colacii la cuptor în aşteptarea piţărăilor. Piţărăii sunt mesagerii lui Dumnezeu care anunţă Naşterea Mântuitorului Isus Hristos.

Esenţial, colindul piţărăilor nu poate fi încadrat în nicio  grupă  clară de colinde, gândindu-ne, pe de-o parte, la cele dezbătute în atâtea lucrări de specialitate. Piţărăii defilează cu steagurile frumos împodobite în faţa întregului sat, într-o zi anume, în Ajunul Crăciunului, înainte de Naşterea Domnului, zi care devine de sărbătoare într-un fel deosebit, aparte, pentru jieţeni, toţi petrilenii, toţi momârlanii din Estul Văii Jiului şi nu numai pentru aceştia.

 

“În dimineaţa de Ajun punem colacii la cuptor pentru că aşteptăm piţărăii. Îi primim cu nuci, mere şi colaci să ne vestească Naşterea Mântuitorului. Tot în Ajunul Crăciunului copiii merg cu Steaua”, ne spune Lucreţia Mălinesc.

 

Deşi cultura momârlănească păstrează manifestări păgâne precreştine, cum ar fi îngropatul morţilor în curtea casei, nedeile sau colindul Piţărăilor din Ajunul Crăciunului, o festivitate care pare să îşi aibă originile în perioada dacică, momârlanii au fost receptivi creştinării, fiind foarte apropiaţi de biserică.

 

“În ziua de Crăciun îi aşteptăm pe colindători care ne vestesc Naşterea Mântuitorului Isus Cristos. În această zi mergem la Biserică, iar apoi ne reunim toată familia la o masă tradiţională”, ne mai spune femeia.

 

Masa tardiţională a momârlanilor constă în sarmale, muşchi de porc, cârnaţi, jumări sau caltaboş.

 

Se colindă numai de Crăciun, până pe 26 decembrie. Oamenii satului se adună cu toţii, în mare bucurie, înaintea Crăciunului, să-şi transmită cele mai frumoase, mai sănătoase gânduri pentru sărbătoarea de Crăciun, pentru Anul Nou.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.