.Index Actualitate

Crăciunul se apropie, atenţie la depresii

depresieSărbătorile înseamnă bucurie, veselie, stare de bine, timp petrecut alături de familie sau prieteni. Există însă şi situaţii când sărbătorile accentuează starea de rău a unei persoane, iar cum Crăciunul se apropie cu paşi repezi există suficient de multe persoane pentru care sărbătorile sunt asociate cu tristeţea, singurătatea, apăsarea, depresia. Depresia este o emoţie legată de renunţare, de incapacitatea de a mai dori a face ceva. 

 

Psihologii petroşăneni susţin că persoanele depresive în această perioadă rememorează anumite evenimente neplăcute ale vieţii lor. Imaginea idilică a reclamelor de sărbători unde se prezintă familii fericite, cupluri minunate, copii extraordinari, nu este în totalitate potrivită cu realitatea, aşa cum, poate, unii şi-ar dori să fie.

“Sarbatorile reprezinta un moment social de evocare a amintirilor placute vizavi de valorile comune si relatia cu ceilalti, iar daca aceasta evocare aduce in constiinta trairi neplacute, atunci apare si riscul ca cei instabili emotional sa se decompenseze, destabilizeze). Trebuie insa mentionat ca nu sarbatorile provoaca depresii, ci felul in care oamenii se raporteaza la ele. Aceasta afirmatie este argumentata prin aceea ca nu toti care sunt singuri de sarbatori ajung sa faca depresii, ci doar o parte, aceea care interpreteaza in maniera irationala venirea sarbatorilor. Irational se refera de exemplu la concluzionarea: “daca sunt singur de sarbatori inseamna ca ceilalti nu ma vor printre ei”, ne spune Cătălin Gogioiu, psiholog în cadrul Cabinetului Psihologic Silvana Capriş.

 

Depresiile pot fi trecute, însă depinde de gravitatea lor. În unele situaţii persoana în cauză se poate mobiliza şi să treacă peste această perioadă nefastă, iar în cazurile mai speciale se recomandă asistenţă specializată.

 

“Simplist spus se poate trece peste depresie, prin reformularea intr-o maniera echilibrata a gandului de mai sus, de exemplu : “desi sunt singur de sarbatori asta nu inseamna ca ceilalti nu ma vor, ci doar ca nu m-am sincronizat cu prietenii mei pentru a petrece timpul impreuna”.

Detaliind si pentru cazurile clinice, se impune interventie psihologica specializata pe care o implementeaza psihologul clinician si/sau psihoterapeutul in functie de gravitatea cazului. Uneori este necesara si medicatia pe care o stabileste medicul specialist psihiatru. Interventia psihologica in forma ei completa, urmareste sa reduca simptomele, apoi sa le controleze si in final sa le previna aparitia”, ne mai spune psihologul.

 

 

 

Inclusiv presiunea financiară poate contribui la adâncirea frustrării şi a stării depresive, cunoscut fiind faptul că oamenii îşi doresc să marcheze momentele importante prin a oferi şi a-şi oferi cadouri. Presiunea financiară este la fel de reală pentru o persoană care se află în dificultatea de a pregăti o masă tradiţională de sărbători, precum şi pentru o altă persoană care doreşte achiziţionarea unor articole de lux. Oameni diferiţi au presiuni financiare diferite, iar prin urmare, motivele de depresie sunt diferite.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.