Uniunea Salvați România atrage atenția asupra problemelor grave din sectorul energetic, care sunt ignorate de actualul ministrul al Energiei Anton Anton.
”România se confruntă cu numeroase probleme, de la starea finanțelor publice la detestabilele modificări ale legilor justiției. Nu am vrea însă în acest climat să treacă neobservate problemele grave ale unui sector de o importanță strategică pentru România – sectorul energetic național. Sunt patru probleme importante pe care ministrul Anton Anton le ignoră, punând în pericol securitatea energetică a României și viitorul acestei țări: legea offshore, decapitalizarea companiilor de stat din domeniul energiei, situația mineritului și strategia energetică a României”, a arătat deputata USR Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii și Servicii,.
La invitația USR, ministrul Anton Anton a venit, luni, în plenul Camerei Deputaților pentru a da explicații cu privire la situația energetică a României. Cu această ocazie, deputata USR Cristina Prună i-a adresat ministrului o serie de întrebări despre problemele din sectorul energetic, dar ministrul Anton Anton nu a reușit să ofere răspunsuri clare la niciuna dintre ele, dând dovadă de incompetență și nepăsare.
Prima problemă – Legea Offshore
România riscă să piardă zeci de miliarde în investiții în Marea Neagră pentru că PSD-ALDE țin blocată legea Offshore în comisia de Industrii și Servicii, lege pe care chiar Guvernul a lucrat.
”Știm că există interese diverse care și-ar dori să nu se facă exploatări în Marea Neagră și care și-ar dori să rămână monopol în exportul de gaze în Europa. Sperăm că Guvernul PSD-ALDE nu a vândut interesul țării pe termen lung pentru niște calcule politice meschine de moment”, a declarat deputata USR Cristina Prună.
USR a făcut apel la coaliția PSD-ALDE să se gândească la viitorul României și să accepte o dezbatere reală și transparentă pe tema resurselor energetice ale țării: Vrem să fim furnizor de securitate energetică în regiune și să relansăm industria? Sau vrem să rămânem doar o simplă țară de tranzit, deși avem resurse importante de gaze în Marea Neagră?
Din păcate, ministrul Anton Anton fuge de răspundere și lasă impresia că discuțiile despre viitorul resurselor energetice ale României se discută în spatele unor uși închise.
Al doua problemă – Decapitalizarea companiilor de stat și lipsa crasă de investiții în aceste companii
Incompetența guvernului PDS-ALDE a irosit creșterea economică, iar companiile de stat din energie, care sunt printre puținele profitabile, au fost obligate să vireze la bugetul de stat fiecare leuț de investiții. Este vorba de Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz. Deputata USR Cristina Prună l-a întrebat pe ministrul Energiei de ce a obligat aceste companii să își vireze toți banii de investiții.
”Nuclearelectrica a raportat multe avarii care au necesitat oprirea producției de energiei electrică. De ce ați ales să luați banii companiei în această situație? Nu credeți că prin acest act puneți în pericol reactoarele de la Cernavodă? Care sunt planurile de investiție la Nucelarelectrica? Vă mai întâlniți cu investitorii prin lifturi sau i-ați invitat în birou să aveți niște discuții reale despre această problematică? Hidroelectrica și-a revenit cu greu după experiența băieților deștepți din energie doar că să dea peste băieții deștepți din minister. Mai considerați necesară listarea companiei la bursă sau așteptați să mai tot pună carne pe ea? Romgaz este una dintre companiile cele mai importante din România din perspectiva pieței gazelor de la care ne așteptăm la o creștere accelerată în anii care vin. Înțelegeți că răul pe care îl faceți astăzi va fi plătit de noi toți în anii care urmează?”, a întrebat deputata Cristina Prună.
A treia problemă – Situația Mineritului
La audierea din luna ianuarie, ministrul Anton Anton a promis relansarea mineritului românesc și menținerea producției de huilă. A spus că va veni cu un plan și cu o strategie pe termen lung pentru a nu pune în pericol sistemul energetic național.
”Când aveți de gând să ne prezentați un astfel de plan? Și nu vă cer un plan de închideri de mine, ci planul acela despre care vorbeați dvs. pentru a relansa industria cărbunelui. Aveți așa ceva? Între timp, mor oameni în mine. Vrem să aflăm cauzele accidentelor mortale din Valea Jiului care au avut loc anul trecut. Puteți să ne spuneți ce s-a întâmplat sau așteptați rezultatele unei comisii fantomă? 5 mineri au murit în Valea Jiului din cauza condițiilor inumane în care se lucrează în aceste mine, care nu au mai văzut investiții din anii 80!”, a spus deputata USR Cristina Prună în plenul Camerei Deputaților.
A patra problemă – Strategia energetică
USR a cerut lămuriri cu privire la situația strategiei energetice naționale. De ce nu a continuat ministrul Anton Anton demersurile în această direcție și de ce tratează cu dezinteres acest proiect?
Deputata USR Cristina Prună a avut o ultimă întrebare în loc de concluzie pentru Anton Anton: Domnule ministru, vă asumați situația în care vă găsiți și aveți de gând să faceți ceva pentru sistemul energetic național? Sau așteptați să vi se termine mandatul ca să putem purta o discuție serioasă cu cineva care chiar își dorește să facă ceva?