.Index Actualitate Politica

Cristina Prună:” Românii au dreptul să își aleagă spitalul la care să meargă”

Cristina Prună:” Românii au dreptul să își aleagă spitalul la care să meargă”. Între sistemul de sănătate privat și cel de stat. În ultima perioadă au apărut o serie de controverse în ceea ce privește sistemul de sănătate. Se dorește o reformare a acestui sistem pentru ca fiecare persoană să poată alege între un spital privat sau de stat. Deputatul USR Cristina Prună este de părere că toată lumea ar trebui să fie liberă să aleagă sistemul medical, indiferent dacă este la stat sau privat.

”Românii au dreptul să își aleagă spitalul la care să meargă, fie ca este de stat sau privat. Cu toții plătim 10% din salariul nostru, lunar, contribuția la asigurările de sănătate, însă de multe ori ceea ce primim în schimbul acestor bani sunt condiții execrabile în spitalele de stat, pe bani mulți. Costurile la stat pentru o noapte de spitalizare au ajuns să fie și de trei ori mai mari decât cele de la privat. Frica de concurență este însă mare. De 30 de ani sperăm că lucrurile vor merge mai bine. Este greșit însă să credem că ne trebuie un salvator la Ministerul Sănătății și bani mai mulți. Soluțiile stau în reformele sistemice care să doboare monopolul statului din sănătate și să creeze concurență. Cu aceiași bani, avem dreptul să alegem la ce spital să mergem: de stat dau privat. Acum, cei care au bani își permit să plătească de două ori și merg să se trateze la privat. Românii fără posibilități rămân, însă, blocați în sistemul de stat fără nicio perspectivă ca lucrurile să se îmbunătățească pentru ei”, precizează deputatul USR Cristina Prună.

Deputatul este de părere că sistemul medical trebuie reformat și trebuie înlăturate anumite grupuri de interese care nu au făcut altceva decât să devalizeze sănătatea.

”Reforma mai profundă trebuie să includă și o spargere a monopolului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, acolo unde s-a furat ca din codru de-a lungul timpului și unde s-au făcut decontări fictive. Lupta cu grupurile de interese care au devalizat sistemul până acum și care au beneficiat enorm de pe spatele lui este însă una grea și lungă”, a mai spus Prună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.