Cristina Prună, deputat USR, susține că România nu poate renunța la capacitățile energetice pe bază de cărbune. Afirmația parlamentarului, care de altfel cunoaște foarte bine realitățile mineritului din Valea Jiului, vine în contextul în care premierul României, Ludovic Orban, a spus la DIGI24 că România va renunța la capacitățile pe cărbune, însă în contexul Green Deal.
”Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a spus premierul României la DIGI24.
Cristina Prună susține că această discuție este mult mai amplă, iar consecințele închiderii mineritului vor fi catastrofale.
”Nu putem să discutăm despre închiderea mineritului românesc ca la o șuetă purtată la șpriț. Domnul premier a făcut o gafă impardonabilă, pentru că nu așa se pune problema. Nu putem să ne batem joc, din nou, de mineri. Astăzi, acum, producția de cărbune este esențială pentru sistemul energetic național și pentru securitatea energetică. A renunța brusc, peste noapte, la cărbune, nu este o opțiune de luat în calcul, pentru simplul fapt că ar pune în pericol toată economia țării. În timp, însă, producția de cărbune, în special cea românească, pusă la pământ de furtișaguri și de management dezastruos, nu va mai rezista în fața normelor din ce în ce mai stricte pentru diminuarea emisiilor de carbon. Pentru a păstra competențele oamenilor care activează în acest domeniu, e nevoie de o serie de măsuri din timp. Una dintre ele este înlocuirea capacităților poluante de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, vechi și ineficiente, cu altele noi, pe bază de gaz și regenerabile. Dar nu este singura, e nevoie de o serie de măsuri pentru a atrage investitori în zonele monoindustriale dependente de cărbune care să creeze alternative economice și locuri de muncă pentru oamenii de aici. Ce este cert este că Valea Jiului și Gorjul trebuie să își păstreze rolul pe care îl au în sectorul energetic. Cine vrea să închidă mineritul trebuie să vină cu soluții economice alternative care să se muleze pe competențele profesionale ale acelor oameni care lucrează în sectorul minier”, a spus Cristina Prună, deputat USR