.Index Actualitate Politica

Cristina Prună:”Responsabilii nu au fost puși la treabă”

Cristina Prună:”Responsabilii nu au fost puși la treabă”. Trebuie să restituie sumele de bani primite. Este vorba despre Complexul Energetic Hunedoara care trebuie să dea înapoi sumele de bani pe care le-a primit de la Uniunea Europeană.

Deputatul USR Cristina Prună a atras atenția în nenumărate rânduri cu privire la situația critică în care se află Complexul Energetic Hunedoara, fapt care a dus la pierderi de vieți omenești.

„Comisia Europeană îi cere Complexului Energetic Hunedoara să restituie ajutorul financiar acordat de statul român întrucât sprijinul bănesc a fost ilegal.

De ce? Comisia a aflat că planul de restructurare înaintat de România încă din octombrie 2015 nu a asigurat viabilitatea pe termen lung a CEH-ului fără bani de la bugetul de stat, în condițiile în care compania a intrat și a ieșit succesiv din procedura de insolvență.

Asta se întâmplă când o țară este condusă de niște politruci ca cei din fruntea PSD și ALDE și când o companie de stat este căpușată ani la rândul.

Un an și jumătate au avut la dispoziție domnii de la PSD și ALDE pentru a prezenta Comisiei Europene un plan rezonabil de restructurare și revigorare a CEH-ului. Anul trecut, în luna octombrie, ministerul Energiei a răspuns unei interpelări pe care am adresat-o că responsabilii societății au întocmit o strategie pe termen lung a companiei dar pentru care erau necesari 170 de milioane de lei de la bugetul de stat. Doar că, se știa foarte bine că nu se mai putea acest lucru deoarece ajutorul de stat acordat în anul 2016 nu a fost returnat la buget ci a fost transformat în program de restructurare care trebuia să fie finanțat din resursele proprii ale companiei, nu cu alți bani! Responsabilii nu au fost însă puși la treabă pentru a întocmi un alt plan, de data aceasta viabil. (http://www.cdep.ro/interpel/2017/r737B.pdf)

În februarie 2018, am adresat o nouă interpelare la Ministerul Energiei pentru a afla în ce stadiu se află planul de retehnologizare a minelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Am aflat, în schimb, că s-a cerut decalarea termenelor de închidere și prelungirea funcționării minelor Lonea și Lupeni deși, practic, nu sunt bani de retehnologizare decât dacă ar veni de la stat. Or, CEH nu mai poate primi bani de la stat până nu își achită datoriile din surse proprii. Iar în acest timp am fost martori la decesele a 7 mineri din cauza condițiilor precare din mine! Își dorește cineva să riște și să mai asistăm, Doamne ferește, la alte pierderi de vieți omenești? Chiar atât de puțin le pasă acestor domni de viața unor oameni? (http://www.cdep.ro/interpel/2018/r1037B.pdf)

Mai spuneau domnii de la Ministerul Energiei, într-un răspuns dat la o altă interpelare pe care am depus-o în luna mai 2018, că este nevoie de un Comitet Interministerial pentru salvarea CEH, întrucât situația juridică a acestei societăți e atât de complicată, încât o serie de instituții trebuiau să se implice! Doamne și domni de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor Publice, ANAF, MDRAP, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, ANRE și ANRM trebuiau să se implice pentru a salva activele viabile din cadrul CEH. (http://www.cdep.ro/interpel/2018/r1591B.pdf)

Ce s-a făcut de atunci? Au lăsat compania în voia sorții până s-a ales praful de ea! Au râs atunci când au murit oameni în minele din subteran unde nu s-au mai făcut investiții de zeci de ani! Oare cum de mai au acești domni tupeul să să se ducă în Valea Jiului și să se mai uite în ochii acelor familii? Întrebarea este retorică, desigur”, arată deputatul USR Cristina Prună.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.