.Index Actualitate

Cum ar putea scăpa CEH de o taxă?

Cum ar putea scăpa CEH de o taxă? Complexul Energetic Hunedoara ar putea scăpa de plata certificatelor verzi dacă un proiect de lege va fi adoptat. Senatorul PSD, Cristian Resmeriță, dar și alți parlamentari au inițiat un proiect de lege care prevede exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracţia, prepararea şi manipularea cărbunelui. Iniţiatorii proiectului cer modificarea Legii 220/ 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile de energie, în sensul exceptării de la plata ceritificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracţia, prepararea şi manipularea cărbunelui.  Proiectul de lege se referă direct la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi GET Govora, despre care iniţiatorii proiectului spun că subvenţionează direct producătorii de energie din surse regenerabile, cu care concurează pe piaţa de energie.

Prin Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile se face o alocare pe state membre ale UE a ţintei comunitare de 20% pentru sursele regenerabile de energie. România şi-a asumat să realizeze până în 2020 o pondere de 24% a energiei produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie. Pentru atingerea ţintei naţionale, arată iniţiatorii proiectului, în noiembrie 2008 a fost adoptată Legea 220/ 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile de energie, modificată şi completată pe parcursul monitorizării funcţionării acestui sistem.

„Conform mecanismului de sprijin, producătorii de energie electrică din surse regenerabile vând certificate verzi către furnizorii consmatorilor finali, aceştia din urmă fiind obligaţi ca în fiecare an să achiziţioneze un anumit număr de certificate verzi calculat în funcţie de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată. Ulterior, furnizorii includ în factura emisă către consumatorii finali contravaloarea certificatelor verzi conform cotei”, se explică în nota de fundamentare a proiectului susţinut de senatorul Cristian Resmeriţă.

Potrivit inițiatorilor legii, mecanismul a dezavantajat producătorii clasici de energie electrică.

„Schema de ajutor a afectat costurile producătorilor de energie din surse convenţionale conducând, în final, la creşterea preţului la consumatorul final suplimentar creşterii datorate ajutorului pentru E-SRE. (…) Producătorii de energie electrică pe bază de cărbune sunt în situaţia de a sprijini politicile de mediu o dată prin cumpărarea de certificate de carbon şi a doua oară prin achiziţia de certificate verzi pentru consumul de energie electrică pentru cărbune”, se mai arată în documentul menţionat anterior.

Potrivit proiectului, reglementările în vigoare încalcă Constituția României.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.