.Index Actualitate Politica

De legea Resmeriță beneficiază doar angajații de la minele aflate pe închidere

De legea Resmeriță beneficiază doar angajații de la minele aflate pe închidere. Disponibilizările ce urmează la nivelul Complexului Energetic Hunedoara au creat și confuzie în rândul minerilor. Sunt persoane care au 15 ani vechime și ar putea beneficia de Legea Resmeriță, adică acea lege care prevede pensionarea cu 15 ani vechime în subteran. Numai că nu toți cei care minim 15 ani vechime se pot pensiona pe baza Legii Resmeriță. Chiar iniatorul legii vine și face lumină în acest sens. Este vorba doar de minerii care sunt încadrați la unitățile miniere aflate pe închidere, respectiv Lupeni și Lonea.

”Legea care reglementează stagiul de cotizare de la 20 de ani, la 15 ani, este în vigoare. Însă trag un semnal de alarmă celor care lucrează la Livezeni și Vulcan pentru că în lege scrie foarte clar, că stagiul de cotizare scade de la 20 de ani la 15 ani la angajații care lucrează în exploatările miniere aflate pe program de închidere. În momentul de față aflate pe program de închidere conform înțelegerilor cu Comunitatea Europeană sunt minele Lupeni și Lonea. Am fost contactat de oameni de la mina Vulcan și Livezeni care au 16 sau 17 ani plus o vârstă de peste 45 de ani. Am mari semne de întrebare și aici somez conducerea Complexului Energetic Hunedoara să facă demersuri pentru ca și acești oameni să poată beneficia de aceste prevederi legale”, a declarat senatorul PSD, Cristian Resmeriță.

Senatorul atrage atenția angajaților de la minele Livezeni și Vulcan asupra faptului că nu se pot pensiona având stagiu de cotizare de 15 ani.

” În momentul de față pe interpretarea legii pe care o dau eu cei care sunt la minele Livezeni și Vulcan sunt în mare pericol de a nu putea beneficia de legea prin care se scade stagiul de cotizare de la 20 la 15 ani. Aproape toți cei care vor ieși în disponibilizare doresc să iasă în pensie. Cei care au 20 de ani cu 45 intră pe o lege amendată tot de mine cu acel calcul mai mare, iar cei care au între 15 și 20 de ani și care lucrează la exploatări miniere aflate pe închidere, Lupeni și Lonea, vor ieși și ei cu stagiul unu de 15 ani. Atrag semnal de alarmă ca conducerea Complexului Energetic Hunedoara să fie corectă și să informeze oamenii de Livezeni și de la Vulcan despre pericolul în care se află și faptul că la momentul de față cele două exploatări miniere nu se află pe programul de închidere și această lege nu se poate aplica și pentru ei”, a declarat Cristian Resmeriță senator PSD.

Circa 1500 de salariați de la Complexul Energetic HUnedoara s-au înscris pe listele de disponibilizări. O parte dintre aceștia îndeplinesc condițiile de pensionare.
Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.