Universitatea din Petroșani îșI propune să fie un jucător important pe scena educațională din lume. În acest sens, reprezentanții instituției de învățământ superior din Petroșani au efectuat o vizită în Polonia. În perioada 12 – 16 Decembrie 2016, o delegaţie a Universităţii din Petroşani, formată din prof.univ.dr.ing. Sorin Radu, rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof.univ.dr.habil.ing. Roland Moraru, prorector Cercetare Ştiinţifică şi Relaţii Internaţionale şi şef lucr.dr.ing. Bogdan Tomuş din cadrul departamentului Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, a efectuat o vizită în Polonia, la invitaţia a 3 prestigioase universităţi din această ţară.
“Consacrată amplificării, dezvoltării şi concretizării relaţiilor de colaborare internaţională, vizita a debutat la Czestochowa University of Technology, cu care s-a semnat un acord – cadru de parteneriat încă din anul 2014. Discuţiile bilaterale purtate cu prorectorul pentru Inovare şi Dezvoltare, prof.dr.habil. Macej Mrowiec, cu decanul Facultăţii de Management, Prof.Dr. Dorota Jelonek şi Dr.h.c.dr.hab.inż. prof. P.Cz. Janusz K. Grabara au permis identificarea unei axe prioritare de acţiune comună prin crearea unui consorţiu internaţional care să dezvolte într-o ţară emergentă un Centru de Excelenţă în Managementul Riscurilor, prin intermediul unui proiect internaţional coordonat de Universitatea din Petroşani. S-au identificat totodată posibilităţi de cooperare în sfera educaţională (cum ar fi înfiinţarea unor programe de studii cu diplomă dublă, doctorate in cotutelă) şi în cercetarea ştiinţifică din domeniul captării şi stocării carbonului, precum şi al dezvoltării durabile”, spune prof.univ.dr.habil.ing. Roland Moraru, prorector Cercetare Ştiinţifică şi Relaţii Internaţionale.
Universitatea din Petroșani va continua să implementeze proiecte de mobilitate care să vină în sprijinul studenților.
“La Opole University of Technology, la Centrul Confucius, s-a convenit cu prorectorul pentru Probleme Studenţeşti şi Dezvoltare, prof.dr.ing. Krysztof Malik şi decanul facultăţii de Economie şi Management, profesorul Janusz Wielki, ca în baza acordului inter-universitar semnat în această toamnă la Petroşani, cu prilejul Simpozionului Internaţional SIMPRO 2016, partenerii din Opole ai Universităţii din Petroşani să devină parte a consorţiului privind Centrul de Excelenţă menţionat mai sus, să se semneze acordul ERASMUS PLUS privind mobilităţile studenţilor şi cadrelor didactice şi reciprocitatea privind publicarea rezultatelor cercetării în revistele editate de cele două instituţii de învăţământ superior. Ca invitată de onoare la şedinţa festivă a Consiliului Facultăţii de Economie şi Management, delegaţia română a stabilit termenii de încheiere a unui viitor parteneriat cu Universitatea Tehnică Naţională Ivan Puluj din Ternopil, Ucraina, reprezentată la acest eveniment prin prorectorul cu relaţiile internaţionale, prof. Tatiana Vitenko”, mai spune sursa citată.
Ultima parte a misiunii a vizat Academia de Mine şi Metalurgie din Cracovia, cu care relaţiile de colaborare sunt tradiţionale şi la care universitarii din Petroşani au participat alături de cei de la Rheinish-Westfaelishe Technische Universitat din Aachen la prezentarea THIELE GmbH din Germania, companie de vârf în producerea lanţurilor destinate sistemelor de transport minier. Cu acest prilej s-au identificat posibilităţi de cooperare ştiinţifică în domeniul perfectionarii organelor tăietoare ale maşinilor miniere şi al tăierii hidromecanizate, prin accesarea de fonduri europene in cadrul competitiei de cercetare Orizont 2020
În manieră simbolică, vizita în universităţile poloneze s-a încheiat cu participarea la Festivalul Minier dedicat Sf. Varvara, organizat de AGH Cracovia începând cu anul 1919.
Monika BACIU