Angajații societății de termoficare, deși sunt în șomaj tehnic, vor trebui să meagă din ușă’n ușă, la abonații rău-platnici, pentru a recupera banii. Nu este pentru nimeni o noutate faptul că de-a lungul anilor societățile de termoficare au intrat în insolvență sau în faliment. Cauza? Neplata facturilor de către abonați. Au beneficiat de căldură ani de zile, și beneficiază în continuare fără a fi debranșați. Cum s-a ajuns în situația asta? Din cauza atipicului rețelelor de termoficare.
“Noi am reușit să achităm un procent din totalul facturii din iarna trecută de 59,92%. Avem în continuare om la casierie”, a spus Mircea Stănescu, reprezentant al societății de termoficare din Petroșani.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, le-a trasat o sarcină clară celor de la societatea de termoficare: să recupereze cât mai mult din sumele restante. Anul trecut, CEH a solicitat ca facturile să fie plătite în proporție de 65%, aceasta fiind condiția obligatorie pentru furnizarea agentului termic.
„Aveți timp acum, o lună de zile de 1 octombrie până la 1 noiembrie, cel târziu până când se va relua furnizarea agentului termic, să discutați, să faceți un program, chiar dacă sunteți în șomaj tehnic, să mergeți, să bateți la ușă și să recuperați cât puteți din bani și să plătiți atât cât ne-am angajat la Complex”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
De ce s-a ajuns în situația de față? Pentru că nimeni nu a putut să îi debranșeze pe rău-platnici.
“Sunt niște datorii istorice. Acest sistem de distribuție a agentului termic din municipiul Petroșani are o particularitate: nu putem să izolăm rău-platnicii pentru că nu avem posibilitățI tehnice, adică nu putem să oprim câțiva consumatori rău-platnici dintr-un imobil”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.
Pe principiul “speranța moare ultima” se ghidează șI oficialii Complexului Energetic Hunedoara, care încă mai speră ca rău-platnicii să îșI achite facturile restante. Noi am spune că “speranța moare ultima, dar totuși moare”, în condițiile în care de ani de zile se perpetuează această problemă.
“Noi sperăm într-o mai bună încasare a facturilor pe care le vom emite în perioada următoare. Dacă socotelile noastre sunt corecte, nu am încasat la nivelul la care s-a încheiat convenția anul trecut, dar poate se va schimba șI optica pe măsură ce se răcește timpul șI o parte dintre cei care nu și-au plătit datoriile, să îșI plătească datoriile de anul trecut. Anul acesta vom încheia o nouă convenție cu părțile implicate în asigurarea termoficării”, a spus Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Sistemul de termoficare din Valea Jiului mai are doar 2.250 de abonaţi casnici în municipiul Petroşani, la care se alătură instituţiile publice din oraşul Vulcan, producătorul de energie termică din zonă, Complexul Energetic Hunedoara, prin termocentrala Paroşeni, fiind pregătit pentru furnizarea căldurii către beneficiari, de la 1 noiembrie.
Monika BACIU