Există soluţii pentru CEH, dar trebuie aplicate. Senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu dă asigurări că cele patru unităţi miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu se vor închide, astfel că nu există motive de îngrijorare pentru mineri. Totul depinde însă de proiectele pe care le elaborează specialiştii de aici.
“Complexul Energetic Hunedoara este o preocupare permanentă pentru mine. Noul ministru Victor Grigorescu este un specialist care este preocupat de soarta CEH şi trebuie ca noi cei de aici din Vale să ducem proiecte, programe, de care să ne ţinem pentru că suntem într-o situaţie complicată. Nu vreau să alarmăm oamenii care nu au nicio vină că managerii lor de la Petroşani sau de la Bucureşti, cei care au condus soarta mineritului nu şi-au făcut la timp treaba. Locurile de muncă ale oamenilor vor rămâne, vor fi găsite soluţii. Unii vor mai pierde anumite privilegii, maşini de serviciu, cote de benzină, dar oamenii, minerii vor avea locuri de muncă şi vor avea salariile asigurate. Este important să existe condiţii de securitate a muncii şi salarii plătite la timp pentru oamenii care îşi riscă viaţa şi sănătatea în mină. Că unii din Consiliile de Administraţii, directorii nu vor mai încasa atât de mult nu e o mare problemă pentru că trebuie reduse chletuielile”, a declarat Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR.
Oficialii europeni nu cer închiderea societăţii energetice din judeţul Hunedoara, ci doar viabilizarea acesteia.
“Bruxelles, FMI şi UE nu ne cer să închidem Complexul. Ne cer să nu mai producă pierderi, deci aceasta este sarcina unui manager”, a mai subliniat senatorul.
Într-un raport al Comisiei Europene se arată faptul că societatea energetică hunedoreană are dificultăţi financiare majore, iar pentru a trece peste acestea, statul român a acordat un ajutor de stat avizat de instituţia europeană.
“În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene din aprilie 2015, autoritățile trebuie să prezinte Comisiei Europene (DG COMP) un plan de restructurare care va restabili viabilitatea companiei. Procesul este în curs de desfășurare”, se arată într-o notă a Comisiei Europene care datează din 20 noiembrie 2015.
Monika BACIU