.Index Actualitate

Doi petroșăneni premiați la un concurs internațional de robotică

Doi elevi petroșăneni au participat la un concurs internațional de robotică. Filiala Orșova a Palatului Copiilor Drobeta Turnu Severin a organizat la Orșova, în perioada 29 august – 01 septembrie 2017, Trofeul Internațional de Robotică ROBOTOR 2017, proiect înscris la poziția 95 în Calendarul Activităților Educative Naționale Finanțate de către Ministerul Educației Naționale 2017. Primele două locuri au fost adjudecate de doi copii din petroșani. Antoniu Szedlacsek a câștigat locul I cu un urmăritor de linie și robot solar , în timp ce Dorin Răduț a câștigat premiul al doilea cu un robot solar.

Trofeul Internațional de Robotică ROBOTOR are scopul de a promova robotica în rândul elevilor (fete și băieți) din România și Europa, precum și a publicului larg, prin intermediul competițiilor de robotică. Robotica integrează cunoștințe și deprinderi din domeniile matematicii, științei și tehnicii, pregătindu-i pe copii atât pentru viață cât și pentru piața muncii.

“Concursurile s-au dovedit a fi una din cele mai bune modalități de dezvoltare a activităților specifice roboticii. Succesul pe care l-au avut concursurile locale de robotică organizate de Mihai Agape în 2007 la Clubul Copiilor Orșova (fosta denumire a Filialei Orșova a Palatului Copiilor Drobeta Turnu Severin) l-au determinat să inițieze Trofeul de Robotică Robotor, care a fost prima competiție de robotică de nivel preuniversitar din România. Trofeul Robotor are 2 evenimente principale: competiție de robotică și simpozion de robotică”, arată pe site-ul concursului.

Robotor a fost inclus în fiecare an, începând cu anul 2008, în Calendarul Activităților Educative al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice ca proiect regional, național sau internațional. Au fost organizate o ediție regională (2008), cinci ediții naționale (2009, 2010, and 2012 – 2014), și trei internaționale (2011, 2015, 2016). Edițiile 2013 și 2014 au fost organizate în colaborare cu Palatul Copiilor Botoșani. La cele trei ediții internaționale au fost participanți din Polonia, Turcia, Franța, Grecia, Serbia, Bulgaria, și România.

De la o ediție la alta, concursurile de robotică s-au diversificat și organizarea s-a îmbunătățit. Chiar dacă ulterior au apărut și alte competiții similare (e.g. ”Cupa Chindiei” în 2010, ”Robogal” în 2013), trofeul ROBOTOR rămâne unic atât prin numărul probelor de concurs, originalitatea unora dintre probe cât și a regulilor concursurilor, care stimulează creativitatea concurenților și nu utilizarea unor soluții comerciale.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.