.Index Actualitate

Drepturile angajaţilor CEH, sub semnul incertitudinii

nica-petre-2Angajaţii CEH şi-ar putea pierde din drepturi. Minerii şi energeticienii lucrează după un contract colectiv de muncă în care sunt prevăzute anumite drepturi. Insolvenţa ar putea atrage şi pierderea unor beneficii, însă liderii de sindicat au încercat să îi protejeze pe angajaţi incluzând o parte din drepturi în contractul individual de muncă.

 

“Când s-a vorbit de insolvenţă toată lumea s-a gândit că va dispărea contractul colectiv de muncă, că vor fi tăiate drepturile. În condiţiile acestea noi ne-am făcut datoria să informăm că starea de insolvenţă este una certă şi de aici s-au născut întrebări legate de aceste aspecte. Ne vom lupta pentru păstrarea contractului colectiv de muncă, pentru păstrarea drepturilor, dar nu este o garanţie că se va şi întâmpla. O firmă care nu are experienţă nu va ştii să judece lucrurile astea. Dacă firma vine şi zice că nu mai este în vigoare contractul clectiv de muncă oamenii vor rămâne cu drepturile din contractul individual de muncă. Vor pierde câteva din drepturi, dar am avut grijă ca în contractul individual de muncă să fie trecute cele mai multe din drepturile din CCM, dar totuşi nu sunt trecute toate”,  a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

Nica este sceptic în ceea ce priveşte administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara.

 

“Rămâne la îndemâna administratorului judiciar acest aspect. O firmă fără expertiză în această zonă nu va putea să ia deciziile cele mai bune. O firmă cu două fătuci angajate va veni şi va cere câteva documente din care vor reieşi nişte cifre şi vor discuta pe acele cifre, mai taie de la mineri sporuri, mai tăiem de la energeticieni, dar nu asta este soluţia. Orice administrator, orice om de bună credinţă nu vine să demotiveze omul prin tăierea drepturilor, trebuie să vină şi să dea leul acolo unde să munceşte şi nu îl mai dea acolo unde nu se munceşte. Toţi cei care s-au îmbogăţit de pe urma mineritului şi a energiei se sperie că cineva îi va trage la răspundere”,  a mai subliniat Nica.

 

 

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a precizat la Petroşani că important este menţinerea locurilor de muncă.

 

” Cred că a venit vremea, și suntem cumva ghidați de evenimente și de postura în care ne aflăm, să luăm niște măsuri energice și să ne urmărim aceste obiective pe care le-am anunțat, locurile de muncă și siguranța sistemului energetic, practic să oprim compania să se îndrepte spre o situație care nu mai poate fi remediată. Un lucru vreau să afirm cu tărie și este o afirmație pe care o facem în numele Ministerului Energiei: pentru noi falimentul nu este o opțiune, pentru că acest fapt atrage probleme sociale uriașe și pune în pericol siguranța energetică și până la urmă demonstrează incapacitatea noastră de a gestiona o situație complexă sau de a ne apăra interesele economice și sociale. La Hunedoara, nicăieri nu apare chestiunea costurilor salariale sau a locurilor de muncă în niciuna din problemele pentru următoarele luni de zile. Problemele pe care le are Hunedoara sunt într-un alt registru. Cred că prioritățile sunt să oprim degradarea situației companiei care poate duce la închiderea porților, la pierderea tuturor locurilor de muncă”,  a spus ministrul Energiei, Victor Grigorescu, în luna decembrie a anului trecut.

 

 

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.