Contribuțiile salariaților de la CEH ajung la peste 3 milioane lunar
Peste 3 milioane de lei/lunar este valoarea contribuțiilor pe care Complexul Energetic Hunedoara trebuie să le achite, în urma trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Potrivit lui Viorel Stancu, directorul general al CEH, este vorba numai de contribuțiile salariaților de la cele două termocentrale, unitățile miniere Vulcan și Livezeni și PrestServ. Pentru angajații de la minele Lupeni și Lonea, contribuțiile sunt achitate din ajutorul de stat.
“Va fi mai greu având în vedere faptul că noi eram în urmă cu plata contribuțiilor. Stopajul la sursă l-am plătit, dar la contribuții avem restanțe”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara speră că vremea se va răci, iar astfel va fi nevoie pe piața de energie, iar sumele obținute să fie redirecționate spre plata contribuțiilor.
“Sperăm să ne ajute și vremea în trecerea pragurilor. Apoi nu știu”, a mai spus sursa citată.
Contribuțiile sunt achitate pentru angajații de la minele Lupeni și Lonea, din ajutorul de stat.
“Pentru salariații de la Lupeni șI Lonea contribuțiile se plătesc din ajutorul de stat. Suma pe care o avem de plătit pentru ceilalțI angajațI este de peste 3 milioane de lei. Va fi greu, dar sperăm să ne ajute șI prețurile de pe piața de energie”, a mai spus Viorel Stancu.
Pentru ca salariații Complexului Energetic Hunedoara să nu piardă la salariu, sindicatele au identificat o soluție de compromise. Angajaților li se vor acorda anumite compensații.
Guvernul a redus, la 1 ianuarie 2018, numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru propriii salariați, conform unui act normativ publicat în noiembrie 2017 în Monitorul Oficial. Concret, au rămas contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS), ce sunt suportate în totalitate de salariat, plus contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), ce este suportată doar de angajator.
Implicații penale
Neachitarea contribuțiilor angajaților poate avea repercursiuni penale. Scopul măsurii este aceea de a determina angajatorii să plătească contribuțiile. Potrivit specialiștilor, “în momentul când toate contribuțiile sunt în sarcina angajatului, iar el ia din venitul angajatorului și îl depune la trezorerie, dacă nu o mai face vorbim despre stopaj la sursă. Deci va da atât suma pe care îl obliga legea penală să o dea, cât și suma care îi revenea lui. Patronii vor fi sancționați penal dacă nu virează ambele contribuții.” Până acum era faptă penală doar neplata stopajului la sursă.
Monika BACIU