.Index Actualitate Politica

Elevii, implicați în colectarea selectivă a deșeurilor

Elevii, implicați în colectarea selectivă a deșeurilor. Deputatul USR, Cristina Prună, este inițiatorul unei propuneri legislative care ar avea menirea de a păstra mediul înconjurător mult mai curat. Este vorba despre un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice. Potrivit inițiatorilor, elevii ar urma să fie implicați în colectarea selectivă a deșeurilor.

“Prin prezenta propunere de modifcare legislativă ne dorim să creștem gradul de informare și de conștientizare, precum și educarea elevilor cu privire la colectarea selectivă și managementul deșeurilor. Plecând de la premise importanței educării cetățenilor cu privire la bunele practice neesare asigurării dreptului la un mediu sănătos și ecologic, considem oportună implicarea unităților de învățământ în procesul de colectare selectivă a deșeurilor. Finalitatea unei astfel de măsuri va fi reprezentată de educarea tinerelor generații în sensul conștientizării riscurilor pe care poluarea le poate avea asupra mediului și inerent asupra sănătății cetățenilor, și al creșterii gradului de implicare a acestora în procesul de colectare selectivă a deșeurilor din școli”, arată inițiatorii proiectului de lege, printre care și deputatul USR, Cristina Prună.

Inițiatorii proiectului vin cu o serie de propuneri și de măsuri.

“Astfel, la fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile și sălile de sport ar urma să existe coșuri de gunoi colorate pentru deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de metal (aluminiu/plastic) și deșeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităților desfășurate de elevi și/sau profesori. Prin efectele immediate ale adoptării prezentului proiect de lege se numără creșterea ratei de colectare selectivă a deșeurilor la sursă, dar și educarea, conștientizarea și promovarea în rîndul elevilor a importanței protejării mediului”, mai arată inițiatorii.

În ceea ce privește efortul bugetar, caesta este unul mic raportat la beneficiile pe care le-ar adduce implementarea proiectului de lege. Potrivit inițiatorilor, dacă s-ar investi în mediu 1000 de euro în fiecare unitate de învățământ în vederea achiziționării de pubele colorate necesare colectării selective, impactul bugetar, la nivel național, s-ar ridica la circa 6 miloane de euro. Inițiativa legislativă este la comisii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.