Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de subvenţii de la stat pentru a putea funcţiona. Se doreşte finalizarea strategiei energetice a României, document care ar putea include huila ca fiind resursă strategică de interes naţional. În paralele se discută şi despre efectele deciziei Comisiei Europene care reglementează închiderea minelor.
“Sperăm că vom reuşi să ducem la bun sfârşit planul de reorganizare, de menţinere în activiate a compleuxlui şi a activităţii în zona aceasta cel puţin până în anul 2017când la nivelul UE se va intra într-o altă etapă. Cel puţin până în anul 2017 trebuei să avem clare lucrurile chiar dacă domeniul acesta este unul pe care trebuie să îl subvenţionăm”, a declarat ministrul de Dialog Social, Liviu Pop.
Consilierul ministrului Andrei Gerea, Iulian Offenberg a precizat că la nivel european trendul în domeniul resurselor minerale este unul descendent.
“Deşi situaţia complexului este una foarte complicată şi foarte grea, acest Guvern a intervenit de câteva ori până acum de la formarea complexului şi până acum, încearcă să intervină din nou astfel încât să facă funcţionarea lui pe viitor cât mai lungă. Domnul secretar de stat Badea a fost la Bruxelles unde a discutat anumite aspecte vizavi de prelungirea deciziei 787. Vom vedea care sunt rezultatele acestei deplasări. Avem planuri să finalizăm cât mai repede posibil problema cu huila, resursă de importanţă strategică naţională pentru a asigura accesul la zăcământ. Ne dorim să ajungem anul 2017 când se va face o reevaluare a afecetelor pe care a avut-o decizia 787, de închidere a minelor. Dacă se va face un plan pe o perioadă mai lungă rămâne să vedem, însă un lucru este cert. Pe domeniul resurselor minerale lucrurile şi trendul nu este ascendent la nivel european”, a declarat Iulian Offenberg, consilierul ministrului Andrei Gerea.
Monika BACIU