Complexul Energetic Hunedoara se luptă pe o piaţă de energie care nu îi oferă nicio posilitate de funcţionare. În timp ce costurile de producţie ale energiei electrice depăşesc suma de 300 de lei/MWH, au fost perioade în care societatea energetică a vândut producţia la un preţ de 26 lei/MWh.
“Este destul de dificil, aproape imposibil la o limită destul de să poată să funcţioneze la condiţiile de piaţă actuale, pe o piaţă în care am avut preţ la energie 26 de lei/MWh şi 169 în condiţiile în care costurile sunt în jurul a 320 lei/MWh. Nu ai soluţie să poţi coborî costurile pentru a intra pe o piaţă volatilă. La 26 lei/MWh din care 8 lei trebuie plătită taxa de injecţie pentru fiecare MWh şi 22 de lei valoarea unui certificat de dioxid de carbon. Au fost momente când aceste lucruri nu au fost acoperite”, a declarat Constantin Jujan, directorul general al CEH.
Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.
Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu spunea recent ca piederile uriase de la Complexul Energetic Hunedoara, 1 miliard in 2014, pot fi considerate ajutor de stat.
“Nu va fi usor sa convingem ca avem nevoie de o capacitate care produce la 300 si ceva de lei/MWh, cand pretul energiei este de 100 si ceva de lei”, a spus Chiritoiu.
Complexul Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării.
Înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara a fost dictată de faptul că în România nu există o companie producătoare de electricitate pe bază de huilă care să fie suficient de mare pentru a putea să participe la proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România. Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, CE Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.
Monika BACIU