“Eu nu pot să cumpăr cărbune de la alţii în momentul în care pot să iau din resurse proprii”. Asta spune directorul general al CEH care acum se confruntă cu un proces din partea unei societăţi suedeze care contestă o procedură derulată de Complexul Energetic Hunedoara pentru achiziţia a 75 de mii de tone de huilă energetică.
Floruţ se contrazice singur. Directorul general al CEH, Emil Floruţ, a declarat că nu se gândeşte să importe huilă, în condiţiile în care această resursă există în Valea Jiului. Licitaţiile organizate de CEH îl contrazic pe director. O firmă din Suedia a contestat o licitaţie organizată de CEH pentru achiziţia a 75 de mii de tone de huilă energetică.
“În atenţia partenerilor mei de interes, pe primul loc se află unităţile miniere din Valea Jiului. Eu nu pot să cumpăr cărbune de la alţii în momentul în care pot să iau din resurse proprii. Mă autodescalific. Chiar dacă e mai scump, mă voi lupta să reduc costurile, nu diminuând veniturile oamenilor”, a declarat Emil Floruţ, directorul general al CEH.
CEH a vrut să achiziţioneze 75 de mii de tone de huilă energetică, iar procedura va sfârşi pe masa judecătorilor de la Tribunalul Hunedoara. O firmă din Suedia contestă procedura organizată de Complexul Energetic Hunedoara, din data de 16 noiembrie, pentru achiziţionarea a 75 de mii de tone de huilă energetică pentru Termocentrala Paroşeni. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a declinat competenţa Tribunalului Hunedoara.
“În baza prevederilor legale aplicabile, CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR DECIDE: În temeiul art. 297 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 132 alin. (1) din noul Cod de procedură civilă, declină competenţa de soluţionare a contestaţiei formulată de către SC EMLOG AB în contradictoriu cu SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA către Tribunalul Hunedoara, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal pentru considerentele de mai jos. Dispune trimiterea de îndată a dosarului către această instanţă judecătorească, potrivit art. 132 alin. (3) din noul Cod de procedură civilă. Fără cale de atac”, se arată în soluţia CNSC.
Societatea EMLOG din Suedia a depus contestaţia în data de 2 decembrie, aceasta fiind formulată împotriva procedurii de negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractului având ca obiect „Achiziţionarea pentru Sucursala Electrocentrale Deva a cantităţii de 75.000+10% tone huilă energetică”, organizată de SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA. Societatea suedeză a solicitat anularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare de huilă energetică.
2016, durata contractului
Potrivit anunţului de licitaţie, termenul de finalizare sau durata contractului pentru furnizarea de huilă energetică era iunie 2016. Principale de finanţare şi de plată şi/sau referiri la prevederile care le reglementează provin din surse proprii. Criteriul de atribuire a contractului în cazul în care nu sunt prezentate detalii, sunt aplicabile prevederile art. 4 şi anume preţul cel mai scăzut.
Unităţile miniere din Valea Jiului nu pot asigura cantitatea necesară de cărbune pentru funcţionarea celor două termocentrale. Din documentele Ministerului Energiei reiese faptul că s-ar fi încercat achiziţionarea unor cantităţi de cărbune din diferite locuri astfel încât să nu existe probleme în perioada de iarnă 2015-2016.
“CEH nu poate asigura întreaga cantitate de cărbune necesară pentru perioada de iarnă 2015-2016 din producţie proprie, motiv pentru care au fost întreprinse măsuri ptrecum încheierea de relaţii comerciale pentru furnizarea de cărbune energetic de la Anina-75.000 tone şi de la Societatea LCC Compania Cărbunelui Reşiţa – 25.000 tone. De asemenea, este în evaluarea şi posibilitatea încheierii unui contract de procesare, urmare a unei propuneri de livrare a 210 MW în bandă – export Polonia, în contrapartidă cu cărbune, la nivelul unei cantităţi de 600.000 tone/an”, se arată în documentele Ministerului Energiei.
Deocamdată niciuna dintre aceste soluţii nu stă în picioare, astfel stocurile de cărbune ale societăţii sunt asigurate doar de unităţile miniere din Valea Jiului.
Societatea suedeză are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor, comert cu ridicata de componente electronice, comert cu ridicata al echipamentelor și pieselor de telecomunicații, comerț ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor și a motocicletelor şi comert cu autoturisme si autovehicule rutiere usoare.
Ministrul, îngrijorat de stocul de cărbune
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, se arată îngrijorat de stocurile de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara.
“Citesc despre stocurile de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara în fiecare dimineață. Există stocuri. Ele sunt insuficiente față de ceea ce ne-am dori. Va trebui să vedem cum anume vom continua să îmbunătățim inclusiv producția. Și acolo avem un deficit, la producția de cărbune din minele de Complex, nu de ieri de azi”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.
Directorul general al CEH susţine că la momentul preluării mandatului a găsit pe stocurile termocentralelor 2500 de tonde de huilă, iar până în momentul de faţă acestea au crescut şi cu 20 de procente.
Monika BACIU