Actul constitutiv pentru ADI Dezvoltare, în lucru la Primăria Petroşani. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi a avut iniţiativa de a realiza o asociaţia de dezvoltare intercomunitară la nivelul Văii Jiului pentru atragerea de investitori. Deocamdată se lucrează la actul constitutiv al asociaţiei.
“Domnul primar impreuna cu colectivul de la juridic mi-a dat sarcina sa gandim un statut si un act constitutiv in vederea constituiri in viitor a unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunirara care sa se ocupe cu promovarea imaginii in Valea Jiului in vederea atrageri de investitori. Ramane sa terminam acest proiect si sa-l inaintam celorlalte orase si municipii partenere si sa o inscriem in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor si sa-i dam drumul la activitate. Sper ca activitatea de lobby pe care o va desfasura aceasta sa dea si rezultate, sa vina si investitori si sa se creeze locuri de munca pentru ca pana la urma scopul final si cel mai important acesta este de fapt”, a declarat Adrian Negoe, secretar Primăria Petroşani.
Oricât ar dori municipalitatea să acorde facilităţi potenţialilor investitori, acest lucru nu este posibil din cauza legilor în vigoare.
“Facilitati vor fi dar asa cum s-au modificat acum legile concurentei este extrem de greu sa dai facilitati investitorilor. Practic intri intr-un mecanism prin care foarte greu reusesti sa institui o facilitate pentru investitori pentru ca esti constrans de legile speciale care fie nu-ti dau voie sa dai unei firme teren in folosinta gratuita pentru ca efectiv nu exista aceasta posibilitate. Posibilitati de atragerea investitorilor pe linie de facilitati este foarte redusa”, a mai spus sursa citată.
Zona defavorizată, punct negru pe hartă
Valea Jiului a fost timp de 10 ani considerată zonă defavorizată. Acest lucru nu a adus nimic bun zonei, ba din contră a fost o pată neagră. Acum, Guvernul ar trebui să reglementeze anumite puncte în ceea ce priveşte facilităţile acordate de primării investitorilor.
“A avut acest statut in conditiile in care atunci mineritul inca mergea bine si erau mult mai multe locuri de munca si veniturile pentru primarie erau mai mari dar atunci au existat niste facilitati dar acestea au fost stabilite prin hotarare de Guvern si cred ca si acum tot asa ar trebui sa se procedeze. Tot Guvernul sa vina si sa acorde niste facilitati sau sa modifice legislatia in asa fel incat in a da competente materiale consiliilor locale in a acorda anumite facilitati pentru ca evident consiliile locale neavand in legea 215 in atributii posibilitatea de a institui sau de a inventa facilitati, nu va putea face acest lucru pentru ca va veni Curtea de Conturi. Mai nou astfel de proiecte de hotarari prin legea 77/2014 trebuiesc avizate de Consiliul Concurentei care nu le va aviza. Daca Guvernului ii este greu sa dea facilitati fiind supervizat de institutiile europene consiliilor locale le este aproape imposibil sa le faca”, a conchis Negoe.
Autorităţile au realizat că statutul de zonă defavorizată de care au beneficiat 10 ani nu le-a adus nimic bun şi s-au apucat să conceapă programe de atragere a celor care au puterea financiară să investească, fie că vorbim despre turism sau chiar despre minerit.
Fără investitori reali, Valea Jiului este condamnată la sărăcie. Mineritul este o activitate care se restructurează an de an şi unde subvenţiile guvernamentale merg către închiderea capacităţilor de producţie şi nicidecum spre menţinerea lor. În ceasul al treisprezecelea, edilii au realizat că, dacă nu se ajută singuri, nu îi ajută nimeni şi s-au pus pe conceput planuri de atragere a fondurilor europene sau a oamenilor potenţi financiar, pentru care se pregătesc terenuri numai bune pentru dezvoltarea unor afaceri. Asta după ce autorităţile au înţeles că statutul de zonă defavorizată nu a adus nimic bun.
Monika BACIU