.Index Actualitate

Parlamentarii şi teatrul absurdului Complexul Energetic Hunedoara, piatra de moară a guvernelor

parlamTeatrul absurdului se joacă nu doar pe scenele teatrelor, ci şi în Parlament. Actorii principali sunt nimeni alţii decât parlamentarii, iar regizorii sunt cei din conducerea Guvernul. De această dată s-a jucat o piesă de teatru al cărei teme a fost Complexul Energetic Hunedoara.

 

Copilotul Ponta conduce sectorul minier spre faliment. Unul dintre foştii miniştri ai Energiei a prezentat o moţiune de cenzură care a dus la multe discuţii. Prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple “În lipsa unei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment” a fost iniţiată de 101 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al PNL, iar parlamentarii hunedoreni au ţinut să îşi arate nemulţumirea faţă de această moţiune de cenzură.

 

Lucian Bode împreună cu semnatarii au încercat să tragă un semnal de alarmă referitor la situaţia dezastruoasă în care se găseşte sectorul minier din România.

 

“Această moţiune este strigătul de disperare al miilor de angajaţi din sectorul minier românesc care sunt sfidaţi în continuare de guvernarea Ponta, guvernare care atentează la siguranţa locului de muncă prin lipsa oricărei strategii de viabilizare a acestui sector economic strategic.

Pentru Guvernul condus de Victor Ponta “Siguranţa şi securitatea energetică”, “România, pol energetic regional” sunt doar lozinci vehiculate în spaţiul public, fără a exista o preocupare reală din partea Executivului pentru materializarea lor în politici sustenabile. Singura ţintă a acestui Guvern este falimentul, iar ca politici publice sau direcţii prioritare”, a ţinut să precizeze fostul ministru al Energiei, Lucian Bode.

Bode a adus în discuţie şi situaţia dezastruoasă în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

“În mandatul domnului ministru Gerea au răbufnit problemele nerezolvate, preluate de la predecesorii dumnealui. Amintim aici negocierile eşuate cu Fondul Monetar Internaţional, protestele în lanţ în Gorj, în Hunedoara şi în Suceava. Pentru întreg Guvernul Ponta începe numărătoarea inversă. Atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Andrei Gerea vor avea de dat nişte răspunsuri şi de prezentat nişte soluţii, când Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor veni în România pentru a purta discuţii cu Guvernul despre restructurarea unor companii energetice de stat, precum Complexul Energetic Oltenia, respectiv Complexul Energetic Hunedoara”,  a mai spus Bode.

Deputatul liberal Bogdan Ţâmpău a subliniat faptul că situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara a fost girată de Guvern.

“Atunci când Uniunea Social Liberală a preluat guvernarea, Partidul Social Democrat a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a prelua conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Situaţia din acest moment şi viitorul imediat al acestui colos energetic cade în responsabilitatea integrală a Partidului Social Democrat. În prezent, complexul hunedorean a ajuns neperformant şi produce cea mai scumpă energie din întreaga ţară.Echipa de conducere a Complexului Energetic Hunedoara, girată de la centru de ministru şi premier, a generat pierderi imense şi datorii care s-au rostogolit în ultimii ani şi riscă să provoace o avalanşă catastrofală care va îngropa definitiv compania şi destinele oamenilor care muncesc aici”,  a spus Bogdan Ţâmpău în plenul dezbaterilor.

 

Minerii, masa de manevră a PSD

 

Minerii sunt văzuţi ca o masă de manevră a Pasrtidului Social Democrat. Lucrul acesta a fost şi demonstrat la alegerile prezidenţiale când în Valea Jiului, candidatul la prezindenţiale, Victor Ponta a avut un scor covârşitor.

 

“S-a dovedit încă o dată că minerii din Valea Jiului sunt trataţi de PSD ca o masă de manevră aflată la cheremul lor. Anunţul făcut la sfârşitul lunii februarie de către Consiliul Concurenţei a căzut ca o ghilotină în spaţiul public. România trebuie să închidă până în 2018 toate capacităţile energetice neprofitabile, anul-limită până la care se pot acorda subvenţii”,  a mai spus Ţâmpău.

 

Dialog surd

 

De cealaltă parte a baricadei, au fost social-democraţii care au susţinut actualul Guvern şi încercările sale invizibile de a salva Complexul Energetic Hunedoara.

“Ignoraţi cu bună ştiinţă tot ce s-a făcut în domeniul de activitate respectiv: minerit şi energie. Singurul lucru pe care l-am găsit cu adevărat bun în moţiunea dumneavoastră şi pe care vă dau dreptate este faptul că pentru Guvernul Ponta începe numărătoarea inversă. Ignoraţi cu bună ştiinţă tot ce s-a făcut în domeniul de activitate respectiv: minerit şi energie. Singurul lucru pe care l-am găsit cu adevărat bun în moţiunea dumneavoastră şi pe care vă dau dreptate este faptul că pentru Guvernul Ponta începe numărătoarea inversă. Vă este ruşine să recunoaşteţi că în anii 2012, 2013 şi 2014 au fost făcute investiţii în minerit de 8,1 milioane RON. La Termocentrala Paroşeni s-a demarat o investiţie de 10.854.000 lei, urmând a fi pusă în funcţiune în anul 2015 pentru Grupul de 150 MW şi două cazane de 20 tone/oră, investiţie realizată de firma franceză CHIM. Aţi uitat să spuneţi, domnilor colegi, de investiţiile care au fost făcute la Deva, despre noul depozit de zgură şi cenuşă, proiect de milioane de euro. Aţi uitat să spuneţi despre modernizarea Grupului nr. 3 de la Termocentrala Mintia, dar omiteţi să spuneţi că aţi fost incapabili să modernizaţi Grupul nr. 4 când aţi fost la conducerea acestei termocentrale şi cu specialişti de valoare, mecanici de locomotivă sau ingineri constructori, aţi fost în stare să ţineţi piesele pentru modernizarea Grupului nr. 4 şi acum în Termocentrala Mintia. Este o realizare mare a domnului ministru care mă bucur că a şi plecat din sală, că, probabil, nu mai suportă adevărul”,  a spus Laurenţiu Nistor.

Cristian Resmeriţă vine şi susţine angajările care au avut loc anul trecut la unităţile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

 

“Vreau să vă spun ce a făcut guvernarea Ponta pentru Complexul Energetic Hunedoara, pentru Valea Jiului. În 2014 s-au făcut, atenţie, 300 de angajări în cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Unul dintre colegii prezenţi aici a spus, nu ştiu, angajări PSD sau ce fel de angajări… Vreau să vă spun că s-au făcut 300 de angajări în comisii din care au făcut parte conducerea complexului, toate sindicatele care există acolo şi toţi factorii de decizie despre care au… care au putut să facă parte din comisii la vremea respectivă”,  a spus Cristian Resmeriţă.

 

La 30 iunie 2014, Complexul Hunedoara anunţa pierderi de 167 de milioane RON, iar în 2013 compania a avut o pierdere de 147 de milioane RON

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.