Complexul Energetic Hunedoara pregătește un acord pentru a achiziționa cărbune. Cantitatea minimă ce urmează a fi achiziționată este de 20 de mii de tone, în timp ce cantitatea maximă este de 140.000 de tone. Achiziția ce urmează a fi efectuată, “în funcție de necesități” vine în contextul în care la sfârșitul acestui an Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului îșI încetează producția.
“Facem un acord cadru pentru cumpărare de cărbune, nu specificăm de unde. Poate să fie din producție internă sau din import. Nu specificăm proveniența cărbunelui. Specificăm o cantitate minimă și o cantitate maximă. Cantitatea minimă e de 20 de mii de tone, nu este o cantitate exagerată și considerăm că de acolo în sus, până la cantitatea maximă, să luăm în funcție de necesități, când avem nevoie ca să nu mai pierdem timpul cu negocieri, contracte, licitații. De aceea vom face acest acord cadru”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara susține că acest contract permite achiziția de cărbune în perioada sezonului rece, iar cantitățile cumpărate vor fi în funcție de necesități.
“Achiziția este pentru perioada următoare, pentru că din decembrie SNIM își încetează activitatea pe partea de producție, iar programul de iarnă prevede constituirea unor stocuri care se dau prin hotărâre de Guvern înainte de data de 15 noiembrie. Noi începem și facem stocurile, dar nu o să fim la cantitatea specificată în hotărârea de Guvern, nu am respectat în niciun an, dar având acordul cadru avem o scuză și cumpărăm pe parcurs în funcție de evoluția prețului la energie. Nu știm dacă plouă sau nu, dacă bate vântul, dacă nu bate vântul, cum o fi de frig la iarnă și atunci comandăm și aducem pe bază de comandă numai ce este necesar în momentul respectiv”, a mai subliniat sursa citată.
Două mine se închid
Două mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara își vor înceta activitatea în anul 2018. Producția de cărbune este și în momentul de față, când CEH funcționează cu 4 mine, iar alte două la SNIM, sub necesar. După ce se vor închide unitățile miniere situația va deveni dramatică, însă directorul general al CEH susține că termocentralele nu vor mai funcționa continuu, ci vor intra în sistem doar atunci când va fi nevoie.
“Programul de funcționare a termocentralelor, după ce se închid două mine și de la noi, din 2018, nu mai este de funcționare continuă. Intră în sistem numai când este nevoie și atunci cărbunele din cele două mine se constituie stoc la termocentrale, iar ele vor funcționa în momente de criză, cum a fost astă-iarnă. Nu vor avea o funcționare continuă. Ele vor rămâne ca o rezervă de capacitate, o să fie pornite numai când va fi nevoie”, a mai spus Viorel Stancu.
Mai mult, în perioadele în care termocentralele nu vor funcționa, oamenii vor fi plătiți, dar pentru mentenanță.
“Pe perioada în care termocentralele nu funcționează sunt prevăzute costurile pe un an de zile. SIEG-ul acoperă aceste costuri, iar pe perioadele când nu funcționează nu mai angajăm firme care să ne facă reparații, specializăm oamenii noștri și facem mentenanța termocentralelor, nu mai facem cu alte firme. Mai angajăm eventual 1-2 specialiști pe care nu-i avem noi, dar pe perioada în care nu funcționează vom face mentenanța cu oamenii noștri”, a mai precizat directorul general al CEH.
De-a lungul anilor, Complexul Energetic Hunedoara a fost implicat în mai multe achiziții de cărbune din import, care au ridicat mari semne de întrebare.
Monika BACIU