Florin Mârza, cel care a lucrat la înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara susţine că societatea încă mai are şanse să fie salvată, doar că este nevoie de măsuri urgente. Potrivit lui Mârza, privatizarea este o soluţie pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara.
“Privatizarea este o soluţie pentru că termocentrala Paroşeni e o termocentrală performantă pe care ar putea să o ia un investitor serios. Asta ar însemna bani care ar intra în Complexul Energetic Hunedoara iar acest lucru ar însemna cel puţin două lucruri şi anume investiţii în resursele minerale ale Văii Jiului care înseamnă păstrarea locurilor de muncă, dar şi bani pentru realizarea lucrărilor de retehnologizare de la grupul 4 al termocentralei Mintia. Investitor ar putea fi chiar şi Hidroelectrica care are un profit uriaş şi care are nevoie de surse alternative atunci când nu bate vântul sau lacurile sunt goale” a declarat Florin Mârza.
Mârza susţine că în primul rând planul de restructurare trebuie prezentat în faţa oficialilor europeni, iar acesta trebuie avizat favorabil pentru a exista şanse de redresare.
“Complexul Energetic Hunedoara trebuie salvat. Acum trebuie dus planul de restructurare care să fie aprobat şi care să permită accesarea parţii care nu s-a luat din ajutorul de stat. Banii trebuie investiţi în desulfurarea de la Paroşeni, iar apoi trebuie luate măsuri pentru investiţii în sectorul minier. Există cărbune, există exploatări, există mineri, dar nu putem să dăm cărbune. Planul de restructurare trebuie să conţină măsuri organizatorice care să permită funcţionarea din punct de vedere economic. Există un contract cu Transelectrica pentru serviciile de sistem, iar o parte din bani primiţi de aici asigură plata salariilor. Mai avem şi termoficarea. Singurul mod de a subvenţiona producţia de energie electrică şi termică este prin decizia guvernului care trebuie să aloce primăriilor bani pentru a asigura diferenţa de tarif a gigacaloriei. Atunci termoficarea îşi găseşte rostul şi cărbunele va fi ars”, a mai spus sursa citată.
În opinia celui care a lucrat la înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara, Guvernul trebuie să traseze liniile pentru societate.
“Guvernul acesta va trasa liniile importante care vor trebui să dovedească că producţia de energie electrică pe bază de cărbune e esenţială”, a mai spus Mârza.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu susţine că exploatarea huilei din Valea Jiului trebuie să continue.
“Cred în echilibru atunci când privim către strategia energetică națională și acest echilibru nu poate fi asigurat fără exploatările de cărbune. Dar ca ele să își găsească locul firesc în energia românească avem nevoie de companii sănătoase, funcționale și conduse transparent. Aș vrea să priviți aceste cuvinte ca un apel la profesioniștii din domeniu, cu experiență îndelungată sau aflați la începutul carierei, pe care îi invit să ni se alăture în demersul nostru de transparentizare a sectorului mineritului. Vă asigur că procesul de recrutare este primul pas important într-un plan de consolidare a respectabilității acestui domeniu vital pentru noi, care este mineritul din România”, scria zilele trecute, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Mârza consideră că ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara este o dovadă a incompetenţei manageriale.
“Ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara e o incompetenţă dublată. Nu e bine ce se întâmplă, este minţită lumea. Acum ar trebui puşi nişte oameni competenţi”, a conchis Florin Mârza.
Complexul Energetic Hunedoara se află la momentul în care poate s îşi declare falimentul.
Monika BACIU