Fondurile europene, şansa reabilitării magistralei de termoficare. Reţeaua de distribuţie a agentului termic din Valea Jiului este ciuruită. Nici nu se peticeşte bine o spărtură că apare alta şi tot aşa.conducerea Complexului Energetic Hunedoara susţine că vor mai exista avarii atâta timp cât magistrala nu este modernizată, iar investiţiile se ridică la ordinul sutelor de milioane de euro.
“Am moştenit o reţea praf. 75% pierderi. Am redus la jumătate. Mai oprim că mai cedează acolo unde este mai slab materialul. Ne aşteptăm în continuare la avarii pentru că nu am putut să schimbăm dintr-o dată, adică sute de milioane de euro ca să compensez ceea ce s-a prăduit în ultimii ani. Nu am de unde. Fonduri europene nu putem accesa doar noi, ci numai în momentul în care vom constitui o structură în colaborare cu autoritatea publică locală şi în acest sens am zis că noi vrem să participăm împreună cu autorităţile publice locale”, a declarat Emil Floruţ, directorul general al CEH.
Şi cel care a lucrat la înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara, Florin Mârza, este de părere că ar trebui accesate fonduri europene pentru reabilitarea reţelei de termoficare, iar aici să fie incluse şi oraşele Petrila şi Uricani.
“Cu bani europeni ar trebui refăcută toată infrastructura de termoficare din Valea Jiului, inclusiv Petrila şi Uricani, pentru că încălzirea pe bază de cărbune este cea mai ieftină”, a declarat Florin Mârza, cel care a lucrat la înfiinţarea CEH.
Ultima avarie la reţeaua de termoficare datează chiar din weekendul care a trecut. Petroşănenii au rămas fără căldură din cauza unei avarii.
Monika BACIU