.Index Actualitate

Gerea aruncă pisica moartă în ograda CEH Ministerul a asistat pasiv la prăduirea propriei societăţi

ANDREI GEREA - CONFERINTA - CRAIOVAConducerile Complexului Energetic Hunedoara, plătite cu jumătate de miliard în fiecare lună, nu au făcut nimic pentru asigurarea viabilităţii societăţii. Drept dovadă stau datele furnizate de Ministerul Energiei, care de altfel a asistat pasiv la prăduirea companiei de stat. Anul 2014 a fost punctul culminant al declinului.

Au gândit cu dosul. Este vorba de reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara care de-a lungul anilor nu au făcut altceva decât să bage în colaps societatea pe care au păstorit-o cu sprijinul politicului. Ministerul Energiei accentuează ideea potrivit căreia greşeli majore au fost comise anul acesta, motiv pentru care societatea se şi află în pragul falimentului.

 

“Adunarea Generală a Acţionarilor Societăţii Complexul Energetic Hunedoara a cerut modificarea şi completarea programului de restructurare, reorganizare şi eficientizare a societăţii, avizat de CA în luna ianuarie 2015, deoarece aceasta nu prezenta soluţii pentru problemele majore ale soietăţii, respectiv: ineficienţa economică a societăţii demonstrată prin dublarea volumului plăţilore restante în anul 2014 (peste 360 milioane de lei la finele anului 2014, comparativ cu un nivel al plăţilore restante aprobat prin BVC de 191 milioane lei şi o creştere a volumului datoriilor totale ale societăţii la peste 900 de milioane de lei), productivitate scăzută în activitatea extractivă, preţ de producţie al energiei electrice foarte mare comparativ cu preţul mediu de vânzarea a energiei electrice, inexistenţa unei analize de risc care să evidenţieze principalele riscuri cu care se confruntă societatea şi să prezinte soluţii de reducere a acestora, lipsa unor măsuri care să vizeze reducerea costurilor, recuperarea creanţelor restante din furnizarea energiei termice, modul în care se vor achiziţiona certificate de emisii cu gaze de efect de seră corespunzător producţiei realizate în 2014”, se arată în documentele Ministerului Energiei.

 

Statul român a acordat un ajutor de salvare societăţii, însă cu o foarte mare întârziere. Aceasta a fost singura soluţie găsită pentru redresarea activităţii economico-financiare, însă acest ajutor îngroapă mai mult complexul.

 

“Instituţia noastră a iniţiat încă din luna martie 2015, demersuri la nivel naţional şi european pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvare destinat CEH, care să asigure necesarul de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni, cu menţinerea unităţilor de producţie de energie din cadrul companiei în stare de funţionare până la aprobarea unui plan de restructurare, de către Comisia Europeană. Comisia Europeană a emis Decizia CE nr. C (2015) 2652 final din 21.04.2015, cazul SA.41318 – România, ajutor de stat, pentru salvarea Societăţii Complexul Energetic Hunedoara, prin care a autorizat ajutorul de stat individual pentru salvare care urmează a fi acordat societăţii Complexul Energetic Hunedoara, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara au semnat Convenţia de împrumut nr. 542693/16.07.2015, nr. 102824/14.07.2015, respectiv nr. DG 5566/1/14.07.2015”, se mai arată în document.

 

S-a stabilit ca ajutorul de stat să fie acordat sub formă de împrumut, în tranşe, în limita a 167.000.000 pe o perioadă de şase luni cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare. Prima tranşă în valoare de 98.476,90 mii lei a fost acordată în data de 20.07.2015. acordarea celei de-a doua tranşe, în valoare de 68.523,10 mii lei este condiţionată de rambursarea de către CEH a împrumutului acordat în baza OUG nr. 11/2015.

 

Pentru viitor, ministerul de resort nu are nicio soluţie pentru Complexul Energetic Hunedoara. Singurul plan este cel de restructurare care urmează a fi prezentat astăzi în faţa Comisiei Europene.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.