Falimentul CEH, nu este exclus. Reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC Craiova nu exclud intrarea în faliment a Complexului Energetic Hunedoara având în vedere „situaţia dramatică” cu care se confruntă societatea. Nu există lichidităţi nici pentru activităţile curente, iar mai grav este că în această perioadă trebuie achiziţionate şi certificatele de carbon aferente anului 2015.
“Este important ca prin reducerea cheltuielilor Complexul Energetic Hunedoara să reziste, în stare de funcţionare până la implementarea Planului de Reorganizare. Este important de ştiut că orice creditor pentru cheltuieli angajate după deschiderea procedurii poate solicita judecătorului sindic direct trecerea la faliment a CEH. Prin Legea insolvenţei în forma sa din 2014, legiuitorul a presupus că un debitor nu are nicio şansă la reorganizare dacă prin activitatea curentă generează în continuare pierderi”, se arată într-un răspuns dat de către reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC Craiova.
Administratorul judiciar apreciază situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara ca fiind dramatică. Nu mai există resurse financiare nici pentru cotninuarea activităţii curente.
“La prima vedere situaţia Complexului Energetic Hunedoara este dramatică. A închis pe pierderi ultimele exerciţii financiare, iar funcţionarea sa în actuala structură a însemnat o pierdere de circa un milion de lei/zi. Nu mai are resurse pentru continuarea activităţii curente. Nu dispune de resursele necesare achiziţionării certificatelor pentru emisia de CO2. nu dispune de resursele necesare pentru realizarea investiţiilor pentru îndeplinirea cerinţelor de mediu”, mai arată oficialii Casei de Insolvenţă GMC Craiova.
Falimentul nu este exclus din ecuaţia în care Complexul Energetic Hunedoara a intrat fără nicio cale de ieşire. Chiar şi aşa, se aşteaptă planuri de reorganizare de la Ministerul Energiei, de la creditori, dar şi de la administraţia societăţii. Reprezentanţii Casei de Insolvenţă susţin că activele CEH ar putea fi vândute cu mare dificultate în cazul falimentului.
“Falimentul ar trebui să reprezinte ultima opţiune, atât pentru stăpânul afacerii – Statul român prin Ministerul Energiei, cât şi pentru creditori – şi ei pot propune un plan de reorganizare şi trebuie să o facă pentru că în faliment, în Valea Jiului va dura ani de zile până când s-ar vinde activele şi şi-ar recupera, dacă şi-ar recupera parte din bani. Oricum un plan de reorganizare va fi propus şi de administratorul judiciar, rămânând la latitudinea creditorilor ce plan votează. Cel mai probabil, prin acest plan de reorganizare se va prevedea şi separarea celor două activităţi”, precizează administratorul judiciar al CEH.
Până la prezentarea şi aprobarea unui plan de reorganizare, toţi factorii din CEH, inclusiv ministerul de resort şi sindicatele trebuie să asigure continuarea activităţii.
“Până la planul de reorganizare este însă în sarcina tuturor celor implicaţi, administraţie, sindicate, salariaţi, să păstreze în stare de funcţiune CEH şi prima măsură este reducerea cheltuielilor – atât cele materiale cât şi cele salariale. Va fi dureros, dar alternativa – falimentul va însemna nu doar reducerea salariilor, ci încetarea activităţii”, au mai subliniat cei de la GMC Craiova.
CEH a ajuns în situaţia actuală şi prin grija statului român care este patronul de drept al societăţii. Statul a închis ochii la ilegalităţile şi la managementul defectuos care au guvernat societatea timp de trei ani de zile.
Monika BACIU