Grătare pe terenurile momârlanilor

gratarZonele verzi, luate cu asalt. Zonele verzi din Valea Jiului au fost luate cuasalt în acest weekend. Micii şi cârnaţii au sfârâit pe grătarele încinse, iarpetrecăreţii au căutat câte un loc răcoros la umbra copacilor. Mulţi deja aulocurile lor unde merg de ani de zile la plajă, asta chiar dacă zonele nu sunt amenajate corespunzător şi mai mult decât atât acestea aparţin momârlanilor.

Nicio primărie din Valea Jiului nu a depus la Agenţia de Mediu Hunedoaraprivind  amenajarea  unor  locuri  de  picnic.  Deşi  legea  privind  locurile  depicnic a intrat în vigoare în urmă cu doi ani de zile, reprezentanţii Agenţieide Mediu spun că la nivelul judeţului, birocratic vorbind, nu există niciunastfel de loc.

Un tomberon pe Jieţ

Pe Jieţ spre exemplu, numărul celor care încing gratarele în fiecare weekendeste mare. Singura problemă este că zona nu e amenajată corespunzător şimajoritatea terenurilor aparţin localnicilor.  Aici este un singur tomberon lacâţiva kilometric,  iar în jurul lui zac aruncate zeci de deşeuri rezultate înurma petrecerilor.

Locurile de parcare şi coşurile de gunoi sunt dotările minime care ar trebuisă existe în zonele de picnic. La nivelul municipiului Petroşani aceste dotăriexistă doar în zona de agrement de la Brădet, iar în restul Văii Jiului situaţiaeste  incertă.  De  precizat  este  faptul  că  pe  Jieţ  au  loc  de  modernizare  adrumului, astfel că în timp ce unii se coc la asflat alţii se coc la focul degrătar.

Primării amendate

Garda  de  mediu  poate  sancţiona  aspru  administraţiile  locale  care  nu  auamenjate locuri de picnic. În acelaşi timp pot fi amendaţi şi cetăţenii caresunt depistaţi de inspectorii gărzii de mediu.

“Garda de Mediu îi poate sancţiona pe petrecăreţi, dar şi primăriile”, a maispus sursa citată.Amenzile nu sunt deloc mici. Acestea sunt de ordinul miilor de lei, astfel căodată identificaţi cei care nu respectă normele, micii pot deveni cam scumpi,având în vedere cuantumul amenzii.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.