Minerii plătesc facturi mai mari la energia electrică. De o lună de zile mai mulţi ortaci s-au plâns de faptul că facturile la energia electrică sunt la fel de mari precum a celor care nu beneficiază de gratuităţi. Potrivit celor care au negociat noul contract colectiv de muncă, ortacii au în continuare gratuităţi.
“În primul rând percepţia este una greşită pentru că prin simplul fapt că omului, salariatului Complexului Energetic Hunedoara îi vine începând cu data de 1 iulie o factură că a oricărui cetăţean din România. În aceste condiţii oamenilor care de 20 de ani lucrau într-un alt sistem şi pe fişa de plată vedeau că nu mai este suportată o anumită sumă parte pentru energia electrică, astăzi acele venituri sunt în plus pe fişa de plată, nu mai sunt doar la rubrica pe care nu o băgăm în seamă şi este normal că omul când merge să-şi plătească energia electrică la caserie plătesc o factură foarte mare. Nu este o mare diferenţă între ceea ce au avut şi ceea ce au. Începând cu data de 1 noiembrie ajutorul pentru energia electrică şi cea termică va fi de 400 de lei pe lună pentru fiecare angajat, lucru care nu ştiu în câte companii se mai regăseşte. Trebuie lumea să înţeleagă că acest lucru este un ajutor pentru energia electrică, darn u este o asigurare a întregi plăti a unei facturi”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Gratuităţile la energia electrică nu s-au pierdut, însă acestea se acordă sub o altă formă.
“Sunt dar sub o altă formă. Înainte de a negocia contractul colectiv de muncă consumul mediu al unui salariat era de aproape 6000 de kW pe an, iar astăzi prin facilităţile pe care le prevede contractul colectiv de muncă consumul pentru fiecare salariat este 6300 de kW. În medie este mai bine faţă de ceea ce a fost înainte. Este foarte adevărat că sunt cazuri în care anumiţi salariaţi care se încălzeau doar cu energie electrică pe perioada de iarnă consumau toţi cei 12000 de kW într-un an. Sunt cazuri individuale şi din păcate contractul individual de muncă nu se poate face pe perosane în parte, ci trebuie să cuprindă toată categoria de personal”, a mai subliniat sursa citată.
În contractul colectiv de muncă fiecare salariat din cadrul CEH se bucură de contravaloarea a 6300 de kilowati pe parcursul unui an. Consumul mediu realizat pe 2013 a fost de 542 de lei/an/angajat pentru că bonurile de termoficare se acordau doar pentru cei care erau branșați la agentul termic.
Monika BACIU