Minerii şi energeticienii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor să declanşeze greva generală, însă legea este strică în acest caz. Astfel, există şansele ca în ciuda semnăturilor strânse pentru demararea mişcării de protest, greva să nu fie declarată legală.
“Legea Dialogului Social întocmită de Guvernul din 2011 şi agreată îngrădeşte maxim dreptul la grevă al salariaţilor. Condiţiile şi obligaţiile pe care le are o organizaţie sindicală să declanşeze o grevă generală sunt extrem de restrictive. Suntem aproape în situaţia comunistă de dinainte de 1989 când eşti în imposibilitatea declanşării unei greve legale. Se vrea acest lucru pentru decimarea companiilor de stat unde sindicatele mai reprezintă o putere. România nu trebuie să îşi permită să rămână cu capul plecat Bruxellesului de dragul unei poziţii frumoase pe care aceştia o acceptă”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Potrivit Legii Dialogului Social, greva poate fi declanşată abia după ce s-au epuizat toate celelalte posibilităţi de soluţionare a conflictului.
“Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de prezenta lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment si daca momentul declansarii acesteia a fost adus la cunostinta angajatorilor de catre organizatori cu cel putin doua zile lucratoare inainte”, se arată în Legea Dialogului Social.
Complexul Energetic Hunedoara încă mai contribuie la siguranţa energetică astfel că în acest caz trebuie respectate mai multe prevederi.
“Angajatii din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu pot declara greva cu conditia asigurarii a cel putin unei treimi din activitate, astfel incat sa nu puna in pericol viata si sanatatea oamenilor si sa asigure functionarea instalatiilor in deplina siguranta”, mai prevede Legea Dialogului Social.
Monika BACIU