Gropile de gunoi neecologizate condamnă România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Forul european a condamnat România pentru că nu s-a conformat obligaţiei de a lua toate măsurile necesare închiderii cât mai rapid posibil a unui număr de 68 de depozite de deşeuri.
România nu a închis cele 68 de depozite de deşeuri care nu au primit autorizaţia care să le permită să funcţioneze în continuare, neîndeplinindu-şi astfel obligaţiile ce îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta, a anunţat CJUE, care obligă România la plata cheltuielilor de judecată.
Una din gropile de gunoi neînchise este și cea de la Vulcan. Groapa de gunoi de la Vulcan a deținut autorizația de funcționare până în iulie 2016.
“Tema de proiectare exprimă intenţiile investiţionale şi nevoile funcţionale ale beneficiarului investiţiei, evidenţiate în nota conceptuală, determinând concepţia de realizare a obiectivului de investiţii, în funcţie de condiţionările tehnice, urbanistice generale ale amplasamentului, de protecţie a mediului natural şi a patrimoniului cultural sau alte condiţionări specifice obiectivului de investiţii. Tema de proiectare se elaborează de către beneficiarul investiției așa cum este prevăzut conținutul temei în Anexa nr. 2 la H.G. 907/2016 și se adaptează în funcție de specific și complexitatea de investiții propuse. În conformitate cu prevederile art. 126 din Legea administraţiei publice locale, nr. 215/2001, republicată, lucrările de construcţii şi reparaţii de interes public, finanţate din bugetele locale, se execută numai pe baza unor documentaţii tehnico-economice aprobate de consiliul local şi numai în baza unei achiziţii publice in limitele şi în condiţiile prevăzute de lege”, arată documentul aprobat, anul trecut, de consilierii locali de la Vulcan.
Anul trecut, edilii au reușit să facă schimb de terenuri cu Complexul Energetic Hunedoara. groapa de gunoi s-a extins și pe suprafața de teren deținută de CEH.
“Pentru obținerea finanțării este necesar ca întreaga suprafață ocupată de groapa de deșeuri să aparțină domeniului public al municipiului Vulcan. Pentru realizarea acestui lucru, s-a găsit soluția schimbului de terenuri, prin care Consiliul Local oferă Complexului Energetic Hunedoara S.A. o suprafață egală cu cea pe care este extinsă groapa de deșeuri, în zona minei Paroșeni. Conslierii au aprobat acest proiect de hotărâre cu unanimitate. Reprezentanții Primăriei au obligația depunerii la Ministerul de resort până la sfârșitul acestei săptămâni a documentelor necesare clarificării situației terenului aflat în discuție”, arăta informarea Primăriei Vulcan, din luna iulie a anului trecut.
Comisia Europeană a decis, în data de 15 februarie 2017, să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozite municipale de deşeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu. Depozitele trebuiau închise până la data de 16 iulie 2009. Ulterior, în data de 27 aprilie 2017, Comisia Europeană (CE) a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE) şi ale economiei circulare.
Monika BACIU