.Index Turism

Grotele peşterii Bolii au atras peste 4000 de turişti

pestera4

Peste 4000 de turişti au vizitat Peştera Bolii în acest sezon. Peştera Bolii îşi merită pe deplin statutul de ambasador al Văii Jiului. În câteva luni, această locaţi a atras mii de vizitatori din toate colţurile ţării şi ale lumii. Acum, odată cu venirea toamnei, activitatea a fost restrânsă la două zile pe săptămână.

 “Sezonul de toamnă a venit şi am început  să reducem activitatea, din 15 septembrie s-a redus radical numărul vizitatorilor şi acum am rămas la acel program clasic de sâmbătă şi duminică când suntem la peşteră, iar în timpul săptămânii când sunt grupuri de turişti mai mari de 10 persoane atunci  ne anunţă şi mergem şi dăm drumul la lumini şi peştera se poate vizita”,  a declarat Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei PetroAqua.
Chiar dacă numărul turiştilor a fost mult mai mare faţă de anii trecuţi, banii încasaţi sunt puţini. Asta deoarece, administratorii peşterii nu au încasat banii pe bilete de la toţi cei care au vrut să viziteze grotele. De ce s-a întâmplat acest lucru ne spune chiar Imre Szuhanek.
“Noi de la grupuri de copii care au venit nu am luat bani şi aici au fost peste 1000 numai în perioada în care a fost şcoala altfel. Mai apare un lucru, au venit grupuri de turişti care erau cu anumite probleme medicale, cu copii cu sindromul Down şi nu ne-a lăsat sufletul să luăm banii de la ei, pentru pensionari am făcut reduceri, am făcut reduceri pentru grupuri de studenţi, au venit oameni care au început să îşi adune banii mărunţi ca să plătească biletul de intrare şi atunci am zis să promovăm peştera pentru că ţi se rupe sufletul când vezi că încep să adune la nivel de un leu banii pentru vizitarea peşterii. Când va porni fluxul de turişti atunci vom avea o încasare precisă. Pe bază de bilete am avut circa 4000 de vizitatori, dar în realitate au fost mult mai mulţi şi în special copii. S-a dat zvon în ţară că dacă vin şi anunţă nu se percepe taxă”,  a mai spus sursa citată.

pestera7

Potențialul Văii Jiului este promovat prin Peștera Bolii care a devenit centru de informare turistică.
Pestera Bolii apartine ariei protejate a Parcului Natural Gradistea Muncelului- Cioclovina cuprinzând 8 rezervatii si monumente ale naturii, dar si monumente istorice precum:Cetatea Dacica Bolii sau Castrul de a Crivadia. Ca rezervatii si monumente naturale trebuie amintite si : Complexul carstic Ponorici- Cioclovina(Pestera Valea Stânii), Cheia si Pestera Sura Mare, Pestera Tecuri, fânetele Pui, locul fosolifer Ohaba Ponor, Cheile Crivadiei si dealul si Pestera Bolii. Datorita golului subteran generos din interiorul grotei, germanii au ales filmarea câtorva scene pentru documentarul „Legenda Nibelungilor

Monika BACIU


Produse evoMAG.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.