Pentru că activitatea Complexului Energetic Hunedoara nu mai poate continua, Ministerul Energiei pregăteşte disponibilizările. Complexul Energetic Huendoara nu mai are şanse de redresare, iar pentru a evita convulsiile sociale, ministerul de resort pregăteşte măsuri de protecţie socială pentru persoanele care vor părăsi sistemul. Ministerul Energiei a analizat situaţia economico-financiară a societăţii, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Astfel în cazul în care se va pune lacătul pe companie, ministerul nu vrea convulsii sociale, iar pentru asta pregăteşte un act normativ prin care disponibilizaţii să plece cu sume compensatorii.
Închidere până în 2018
Deşi sindicaliştii au cerut în repetate rânduri prelungirea termenului de închidere a minelor, ministerul a elaborat planul pentru perioada 2013 – 2018. adică, cel mai probabil, durata de viaţă a minelor din Valea Jiului este anul 2018.
“Prin măsurile întreprinse de administratorul special în insolvenţă şi administratorul judiciar provizoriu s-a urmărit reducerea cheltuielilor societăţii cu forţa de muncă, fiind denunţat inclusiv contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul societăţii. Aceste demersuri nu au creat şi nu pot crea singure premise pentru redresarea activităţii societăţii, a cărei activitate s-a redus în mod permanent. Conform intenţiei declarate prin cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, măsurile privind redresarea activităţii societăţii urmează a se propune în cadrul planului de reorganizare a activităţii”, arată Ministerul Energiei în nota de fundamenrtare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru completarea anexei la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 – 2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, precum şi alte măsuri.
Ministerul Energiei arată că societatea se confruntă cu probleme care nu îi asigură funcţionarea.
“O serie de alte probleme cu care se confruntă societatea precum, acumularea de datorii de către S CEH faţă de furnizori, care au dus la refuzul acestora de a mai aproviziona sucursalele cu stocuri absolut necesare menţinerii în funcţiune a minelor şi electrocentralelor. Dificultatea de a asigurara plăţile curente, astfel încât activitatea minieră să funcţioneze în condiţii de siguranţă. Inexistenţa unui stoc de cărbune. Cele două sucursale Paroşeni şi Mintia funcţionează fără autorizaţie de mediu. Există dificultăţi în ceea ce priveşte finalizarea investiţiei de mediu de la Paroşeni (realizată în proporţie de 96%). La nivelul lunii martie 2016 s-a estimat un deficit de cc. 20 mil lei (venituri estimate de 31,463 mil lei, cheltuieli estimate de 51,122 mil lei). Societatea nu are bani pentru achiziţionarea certificatelor de gaze cu efect de seră aferente producţiei de energie electrică realizată în anul 2015, au determinat necesitatea analizării şi promovării unor măsuri de protecţie socială a persoanelor disponibilizate de la S CEH SA ca urmare a reducerii activităţii acesteia”, mai arată ministerul energiei în proiect.
CEH nu îşi poate continua activitatea
Ministerul de resort este sceptic în ceea ce priveşte continuarea activităţii Complexului Energetic Hunedoara. Indicatorii tehnico-economici nu arată nicio îmbunătăţire, ba din contră societatea se adânceşte în datorii.
“Luând în considerare faptul, că în perioada următoare nu există premise pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor, S CEH SA trebuie să implementeze un aplu program de restructurare şi reorganizar prin elaborarea şi aplicarea unor norme de structură unitare pentru activitatea de energie şi activitatea de minerit, al căror efect nu presupune în acest moment redresarea activităţii societăţii, ci mai degrabă o adaptare la condiţiile actuale care au dus la reducerea activitiăţii, apare ca necesară cuprinderea S CEH SA între operatorii economici prevăzuţi în anexa la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, aprobată cu completări, prin Legea nr. 259/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Ca efect al includerii S CEH SA în anexa la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, aprobată cu completări, prin Legea nr. 259/2013, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare ca urmare a reducerii activităţii vor putea beneficia de măsuri de protecţie socială”, mai arată în documente.
CEH a funcţionat, încă de la înfiinţare, în condiţiile unei pieţe concurenţiale nefavorabile, activitatea acesteia fiind afectată în mod direct de influenţele mediului extern şi condiţiile interne în care operatorul economic şi-a desfăşurat activitatea, elemente care au condus, inevitabil la afectarea rezultatelor economico-financiare ale societăţii.
Monika BACIU