Staţiune montană, pregătită un an de zile pentru sezonul de iarnă. Administraţia locală de la Petroşani încearcă să dezvolte staţiunea montană Parâng, iar în acest sens au fost demarate lucrările de modernizare, care momentan stagnează din cauza nealocărilor financiare.
Pregătiri din vară
Municipalitatea de la Petroşani a făcut început pregătirile pentru sezonul rece încă din vară atunci când s-au efectuat reviziile la instalaţiile de transport pe cablu şi nu numai.
“În perioada 1 mai 2015-31 mai 2015, odată cu topirea integrală a zăpezii s-a verificat starea pârtiilor de schi, a căminelor de racordare a tunurilor, precum şi starea gabioanelor. S-a făcut curăţenie în staţia de pompe PS300, s-a curăţat de mâl bazinul de decantare, au fost decolmatate sorburile ce alimentează bazinul de apă. Au fost transportate la hangar materialele ramase pe pârtia de schi (beţe, plase delimitare, furtunuri alimentare tunuri). S-au demontat, transportat şi depozitat porţile de ticketing. În perioada aprilie-octombrie pe langă activităţile mentionate s-a desfăşurat şi planul de lucrări lunare privind revizia generală pentru telescaunele SB30 şi TS3 lucrări ce includ gresare rumenţi molete de acţionare, verificarea arcurilor disc de la dispozitivele de cuplare, strangere şuruburi de console şi scări pe întreg traseul, strangerea piulitelor la fundaţia pilonilor pe întreg traseul şi în staţii, verificare vechicule, revopsire elemente metalice, verificare instalaţie electrică. S-au refăcut şi montat panourile cu regulamentul de funcţionare, placuţele de avertizare şi săgeţile indicatoare”, susţin reprezentanţii Primăriei Petroşani.
Începând din luna octombrie a anului 2015 au început lucrările efective pentru pregătirea staţiunii montane. S-au verificat toate utilajele din munte, dar s-au schimbat şi piesele defecte de la telescaune.
“În luna octombrie s-a făcut revizia ratrac PB400: verificare curele transmisie, presiune roţi, strângere şuruburi, completare antigel, gresare integrală elemente în mişcare, completare ulei hidraulic. A fost efectuată înspecţia ISCIR pentru telescaunul vechi fapt ce a implicat demontarea/transportarea tuturor scaunelor de pe linie, degresare aparate de prindere în vederea verificării magneto-inductive a cablului purtator precum şi a verificării cu pulberi magnetice a aparatelor de prindere. In luna noiembrie au fost refăcute legăturile de alimentare (380V) a tunurilor de zăpadă la un număr de 4 cămine şi s-a asigurat izolarea părţii electrice în căminele în care nu funcţionează drenurile (4 buc.). S-a curăţat cetina rămasă pe pârtia de schi (zona „S”), pietrele cazute din taluz şi s-au astupat zonele spălate de apă. Au fost transportate materialele, depozitate în staţia superioară a TS3, la staţia de pompe. S-a verificat întinderea curelelor în staţii, presiune penurilor în zonele de accelerare/decelerare şi s-a făcut revizia pilonilor şi fundaţiilor TS3. În luna decembrie a fost montată pompa submersibilă nouă la staţia PS300, a fost umplut bazinul de apă, au fost refăcute legăturile tablou electric staţie pompe, s-a pus sub presiune linia alimentare tunuri şi a fost spălată integral linia prin căminul inferior. A fost refăcută funcţionarea pe mod „automat” a staţiei. A fost înlocuită placa electronică defectă TS3 (PILZ 217A). S-a făcut inspecţia ISCIR a telescaun TS3 şi s-a obţinut avizul de funcţionare”, mai arată oficialii municipalităţii.
Şi pentru ca turiştii care aleg muntele pentru schi au fost montate şi saltelele de protecţie pe piloni.
“S-au amplasat saltelele de protecţie pe pilonii pârtia „sub telescaun” precum şi plasele de delimitare a pârtiei. A fost pregătit cu ratracul stratul de bază pe pârtia „B”, „sub telescaun” şi pârtia „A”. A fost produsă zăpadă artificială pe pârtia „B”, dar din cauza ploilor căzute pe partea inferioară a pârtiei (apx. 1 km) zăpada s-a topit integral. Teleschiul şcolii sportive nu a funcţionat deoarece stratul de zăpadă nu a fost suficient sub linia de urcare a acestuia. În luna decembrie s-a asigurat funcţionarea zilnică a celor două telescaune, iar de câte ori a fost necesar s-a asigurat funcţionarea acestora şi în afara orelor de program”, au mai subliniat oficialii primăriei Petroşani.
Monika BACIU