“Duceţi gunoiul în alt judeţ”. Cam aşa sună soluţia celor de la Consiliulul Judeţean Hunedoara în ceea ce priveşte problema gropii de gunoi de la Vulcan. Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, a ameninţat, că de astăzi, va închide groapa de gunoi. Nemulţumirea ediţului este legată de faptul că acest loc nu va fi ecologizat şi mai mult decât atât România riscă infrigementul din cauza acestui fapt, iar municipalitatea ar fi pusă în situaţia de a plăti penalizarea.
“Groapa de gunoi nu a fost prinsă în proiect. De trei ani s-a triplat suprafaţa terenului. O să opresc depunerea deşeurilor pentru că nu se face nicio referire la groapa de gunoi de la Vulcan. La început terenul gropii de gunoi de la Vulcan era de 75% al primăriei şi nu s-a putut face nimic. Acum noi avem doar 30% din suprafaţa terenului”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Primăria trebuie să îşi ecologizeze groapa de gunoi, iar costurile sunt ridicate.
“Groapa de gunoi de la Vulcan are aprobare să funcţioneze ppână anul viitor. Din păcate groapa de gunoi de la Vulcan ca şic ea de la Uricani nu au intrat pe închidere pe acest proiect pentru că nu au fost eligibile, domeniul public nu este pe întreaga suprafaţă, proiectul nu le-a putut prinde. Dacă nu se va aplica pe alte fonduri europene sau altă modalitate rămâne în sarcina primăriei să îşi închisă şi să ecologizeze groapa”, a declarat Dan Stoian, administratorul public al judeţului Hunedoara.
Care este răspunsul autorităţilor judeţene vizavi la închiderea gropii de gunoi de la Vulcan….
“Duceţi gunoiul în alt judeţ”, a mai spus sursa citată.
România riscă să fie sancţionată dur de Comisia Europeană pentru neînchiderea gropii de gunoi, iar administraţia locală de la Vulcan va trebui să plătească nota de plată.
“Dacă acest lucru este nerealizabil şi România intră în infrigement de la Ministerul Mediului prin Agenţia de Mediu care coordonează acest proiect ni s-a transmis că primăriile vor plăti în totalitate acest infrigement. În ghidul de finanţare şi în contract scrie că închiderea gropii dacă nu este în totalitate eligibilă nu intră la finanţare. În judeţul Hunedoara au fost 11 gropi, din care 9 au fost închise. Celelalte nu au putut face dovada eligibilităţii. Nu era nicio problemă să fie închise pentru că bani erau, dar la momentul acesta contractul de finanţar nu prevede aşa ceva”, a mai spus administratorul public al judeţului.
“Domnul primar Ile are o nemulţumire justificată pentru că este o problemă delicată cea a gropii de la Vulcan. Asigur pe toată lumea că nu va rămâne o problemă nerezolvată. Consiliul Judeţean este dispus să facă orice effort este necesar pentru ca această groapă să fie închisă. Pot exista o serie de sancţiuni în condiţiile în care este depăşit termenul sau autorizaţia de funcţionare. Dacă după această dată nu va fi orpită depunerea de gunoaie în groapa de la Vulcan atunci ne putem aştepta la procedura de infrigement”, a declarat Adrian David, vicepreşeditele CJH.
Groapa de gunoi de la Vulcan deţine autorizaţie de funcţionare până în anul 2016. dacă după această dată locaţia nu este ecologizată, administraţia vulcăneană poate plăti sute de milioane de lei Comsiei Europene.
Monika BACIU