Universitatea din Petroșani, la fel ca majoritatea instituțiilor de învățământ superior din țară, se confruntă cu lipsa studenților. În decursul a 10 ani, Universitatea Petroșani a pierdut peste 3000 de studenți. Acum, comunitatea academică încearcă să găsească soluții imediate care ar putea fi aplicate în vederea creșterii numărului de studenți. În acest sens, săptămâna viitoare, tot corpul academic, dar și angajații sunt invitați la o dezbatere.
“Noua echipă care sărbătorește nouă luni de colaborare încearcă să schimbe puțin și viziunea care o au cadrele didactice și personalul angajat al Universității. În acest context, încercăm să organizăm un teambuilding, să reunim cât mai mulți colegi. E o comunitate academică formată din 300 de angajați și vrem să strângem oamenii pentru a vedea unde ne aflăm și pentru a gândi la viitor, pentru că viitorul ne va rezerva suprize nu neaparat plăcute și trebuie să ne luptăm pentru ca Universitatea să existe la Petroșani”, a declarat Prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser, prorectorul Universității Petroșani.
Conducerea instituției de învățământ superior din Valea Jiului se teme ca odată cu restrângerea mineritului va fi afectată și activitatea educațională.
“Universitatea e legată de Valea Jiului care nu are un trend ascendent, avem mari probleme cu depopularea, iar acest lucru duce la tinerii care părăsesc Valea Jiului și neavând studenți, probabil că situația noastră se va agrava. Dacă vom reuși să găsim soluții inteligente pentru a compensa, probabil că vom compensa”, a mai spus sursa citată.
Prima măsură certă care se are în vedere este înființarea unui doctorat în limba engleză. 12 studenți din Israel așteaptă ca Universitatea din Petroșani să finalizeze procedurile.
“Noi avem nevoie de o schimbare pe termen scurt, iar soluțiile le văd în a reuși să atragem un bazin de studenți din zona Olteniei, pe care l-am pierdut, dar poate am putea să îl recâștigăm și, de asemenea, ar putea să fie studenți străini. Nu neaparat studenții basarabeni, pe care îi avem de mai bine de 6 ani, ci și alți studenți străini. Vom încerca să înființăm o școală doctorală în limba engleză. Avem o cerere din partea a 12 studenți din Israel pe limba engleză care vor să studieze inginerie și management. Sperăm să definitivăm toate documentele, iar după ce vor fi aprobate de Ministerul Educației vom demara acest prim pas și prin puterea exemplului sperăm ca și alți studenți străini să îi urmeze”, a mai precizat prorectorul Universității Petroșani.
În ultimii zece ani, Universitatea din Petroșani a pierdut peste 3000 de studenți. Trendul este la fel la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ din țară.
“În ultimii 3 ani am reușit să ne menținem în numărul de 3200-3500 de studenți, care ne permite existența. Orice scădere sub acets număr, din punct de vedere financiar, ne va influența în mod negativ. În ultimii 10 ani sistemul de învățământ românesc a pierdut jumătate din studenți, implicit și noi. Lupta este pentru studenții rămași în România. Ne confruntăm cu o depopulare a României și de un dezinteres al tinerilor pentru studii”, a concluzionat Eduard Edelhauser.
La Universitatea din Petroșani studiază circa 3500 de studenți.
Monika BACIU