.Index Actualitate

Incertitudine: CEH ar putea să nu participe la licitația pentru termoficare

Incertitudine: CEH ar putea să nu participe la licitația pentru termoficare. Complexul Energetic Hunedoara ar putea să nu participe la licitația organizată de Primăria municipiului Petroșani pentru concesionarea sistemului de termoficare. Mai există și o altă variantă, și anume ca CEH să participe, însă să fie refuzat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

În plus, la nivelul Complexului Energetic Hunedoara s-a format o comisie de lucru care să analizeze posibilitatea participării la licitație și ce implică acest lucru. Incertitudinile vin din faptul că societatea energetică are o situație financiară extrem de dificilă.

“Este un grup de lucru format să analizăm situația economică a CEH-ului și situația care implică participarea noastră la termoficare și în ce condiții. Am dispus  și va fi format un grup de lucru care să analizeze situația.  NU știu dacă noi putem să participăm pentru că noi suntem o firmă cu datorii și atunci s-ar putea ca ANAP să ne excludă din start. Conform legilor, nu știu dacă o să fim primiți”,  a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH.

Teoretic, Complexul Energetic Hunedoara este cel care ar trebui să participe la licitație pentru a prelua serviciul de termoficare. Cei de la CEH vin însă cu o soluție. Una veche, despre care s-a discutat ani la rând, însă care nu s-a concretizat.

“Noi încercăm să facem tot ce e posibil să participăm și să fie bine pentru populație, că pentru noi nu e chiar atât de bine. Primăriile ar putea face o nouă firmă de termoficare, pe ADI să acceseze fonduri europene și să modifice rețeaua de termoficare și atunci cu 5000 de abonați și cu rețea modernizată, societatea ar putea ieși pe profit”,  a mai spus sursa citată.

Termoficarea pentru 2409 abonați, concesionată cu 80 de milioane. Primăria municipiului Petroșani a scos la licitație contractul privind ”Concesiunea de servicii privind delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Petroșani”. Valoarea contractului este estimată la valoarea de 80.124.601,38 lei. Societatea care își va adjudeca contractul va trebui să asigure agentul termic pentru încălzire și apa caldă de consum pentru consumatorii de energie termică branșați la sistemul centralizat de încălzire (populație, instituții publice, obiective social-culturale și operatori economici). Entitatea contractantă, în speță Primăria Petroșani pune la dispoziția concesionarului punctele termice, unde se realizează schimbul de căldură între agentul termic primar asigurat de concesionar și agentul termic secundar care este furnizat la fiecare consumator în parte, precum și rețelele termice aferente punctelor termice. În perioada de iarnă se furnizează energia termică pentru asigurarea încălzirii și a apei calde de consum, iar în perioada de vară se asigură apa caldă de consum.

Contractul licitat de administrația publică locală se atribuie pentru o perioada de 5 ani, fără posibilitatea de prelungire. Valoarea estimată, fără TVA, este de 80.124.601,38 lei, din care 38.217.979 lei veniturile totale pentru întreaga perioadă a concesiunii; 31.903.678,38 lei valoarea tuturor bunurilor care sunt puse la dispoziția concesionarului de către entitatea contractantă; iar 10.002.944 lei reprezintă valoarea investițiilor din Studiul de oportunitate.

Ofertele pot fi depuse până în data de 4 martie 2019 și se așteaptă ca la licitație să se prezinte Complexul Energetic Hunedoara, cel care poate prelua direct acest serviciu și care la finele anului trecut dădea asigurări că se poate ocupa și de livrarea agentului termic către abonați.

Furnizarea agentului termic către beneficiarii din municipiul Petroșani a fost asiugrată de SC Termoficare SA până în luna martie a anului trecut. Societatea a funcționat ca societate pe acțiuni de interes public local, al cărei acționar unic a fost Consiliul Local al municipiului Petroșani.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.