Planul de restructurare pentru Complexul Energetic Hunedoara a fost avizat favorabil de Consiliul de Administraţie. Trei din cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie de la Complexul Energetic Hunedoara s-au întrunit, ieri, şi au avizat favorabil planul de restructurare al societăţii, cu amendamentele impuse de specialiştii din cadrul societăţii.
“Planul de restructurare a fost avizat favorabil, s-au păstrat amendamentele specialiştilor de la CEH. Este vorba de o completare pentru partea minieră. E necesar să vedem ce se întâmplă cu minele până în 2024”, a declarat Iulian Offenberg, membru al CA al CEH.
Potrivit lui Offenberg, planul prevede divizarea Complexului Energetic Hunedoara.
“Mineritul se desprinde şi apoi trebuie să vedem ce e de făcut. Comisia Tehnico-Economică din cadrul CEH s-a întrunit ieri şi a dat avizul cu numărul 6. problema de la CEH e stringentă, trebuie accesată partea a doua din ajutorul de stat”, a mai spus sursa citată.
Sindicaliştii au solicitat nevaizarea acestui plan.
“Noi am cerut ca avizarea să fie nefavorabilă pentru că planul întocmit de ISPE prevede închiderea minelor în anul 2018”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Cu acest plan, conducerea CEH şi reprezentanţii Ministerului Energiei se vor deplasa la Bruxelles pentru a continua discuţiile cu oficialii europeni. În acest context, în data de 21.04.2015, Comisia Europeană a emis Decizia nr. C(2015) 2652 final, cazul SA.41318 – Romania, ajutor de stat pentru salvare către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., prin care Comisia a decis să nu ridice obiecţiuni şi că acest ajutor de stat în sumă de până la 167.000.000 lei este compatibil cu piaţa internă conform articolului 107(3) din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene.
In contextul accesării acestui ajutor de stat individual pentru salvare destinat Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., în data de 20 aprilie 2015, Comisia Europeană a dispus, în cazul nr. SA.33475 (2012/C) recuperarea acestuia de către statul român, considerând că acest ajutor de stat, a fost acordat ilegal de România cu încălcarea articolului 108 alineatul (3) din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene şi este incompatibil cu piața internă.
De asemenea, Comisia a dispus ca România să recupereze ajutorul incompatibil de la beneficiari. Obligația de recuperare a ajutoarelor se extinde la Complexul Energetic Hunedoara, în calitate de succesor în drepturi al societăţii Electrocentrale Deva şi al societăţii P.E.E.T. Termoelectrica S.A. Sumele care trebuie recuperate sunt purtătoare de dobândă de la data de la care au fost puse la dispoziția beneficiarilor până la recuperarea lor efectiva. Dobânda se calculează pe o bază compusă, în conformitate cu capitolul V din Regulamentul (CE) nr.794/2004. Recuperarea ajutorului trebuie să fie imediată și efectivă. Nerambursarea ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus, în data de 20 aprilie 2015, în cazul nr. SA. 33475 (2012/C), recuperarea acestui de către statul român, conduce la imposibilitatea acordării ajutorului de stat individual pentru salvare autorizat de Comisia Europeană către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A..
Ţinând cont de faptul că, statul român nu poate acorda ajutorul de stat individual pentru salvare autorizat de Comisia Europeană către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., înainte de recuperarea integrală a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus, în data de 20 aprilie 2015, în cazul nr. SA. 33475 (2012/C), recuperarea acestui de către statul român, apare ca necesară acordarea unui împrumut în condiţii de piaţă care să permită societăţii să-şi asigure atât resursele financiare destinate acoperirii cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţii cât şi cele necesare rambursării ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus, în data de 20 aprilie 2015, în cazul nr. SA. 33475 (2012/C), recuperarea acestuia de către statul român.
Monika BACIU