.Index Actualitate Administratie

Închiderea minelor, între revoltă și neputință

Închiderea minelor, între revoltă și neputință. Închiderea a două unități miniere este o certitudine. Data la care se vor închide este teoretic incertă. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, susține că ar trebui acționați în instanță cei care au semnat pentru închiderea minelor. Una dintre minele care va fi închisă este chiar mina Lupeni, astfel municipalitatea rămâne fără cel mai mare angajator.

Tot de închiderea minelor se leagă și termoficarea din Valea Jiului, care la acest moment este total inexistentă. Primarul din Lupeni consideră că investițiile în rețelele de termoficare nu își au rostul în contextul în care nimeni nu poate garanta funcționarea acestui serviciu pe o perioadă de câțiva ani.

“Mineritul, din punctul meu de vedere consider că avem nevoie de minerit. Tot se vorbește despre agentul termic, de ce nu au făcut primăriile proiecte pentru termoficare….Dintr-un motiv foarte simplu: nu ne garantează nimeni că mai dăm căldură în Lupeni. Cum să fac eu proiect de termoficare dacă nu am certitudinea și garanția Comisiei Europene că vom mai da cărbune în continuare. Ce să fac? Să pun pe gaz? Pe gaz au majoritatea apartamentelor din Valea Jiului. Termoficarea trebuie gândită în felul următor: dau cărbunele pentru termoficare ca să eficientizăm blocurile. Toate blocurile trebuie izolate și trebuie făcute frumos. Acest triunghi dacă l-aș avea, aș fi foarte mulțumit. Să știu că se va mai da cărbune 2, 3, 5, 10 ani…Cum să fac termoficarea când nu o să mai dea cărbune?”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Primarul din Lupeni este revoltat din cauza incertitudinii care planează asupra Complexului Energetic Hunedoara, în speță asupra minei Lupeni. potrivit edilului, cei care au semnat pentru ca minele Lupeni și Lonea să fie închise ar trebui acționați în judecată.

“Eu îmi doresc ca mina (mina Lupeni –n.r.) să funcționeze. Nu Uniunea Europeană închide mine, dar Uniunea Europeană pune condiții astfel încât să îți închizi singur mina. Ei pun niște condiții în care noi nu putem trăi. Din punctul meu de vedere, cei care au semnat aceste contracte ar trebui să plătească. Oamenii care au propus aceste lucruri (închiderea minei Lupeni-n.r.) ar trebui dați în judecată de statul român și ar trebui să plătească. Cineva ar trebui să se ocupe de aceste cazuri. Noi, că ne închidem prin semnătura unor oameni, aceștia nu pățesc nimic. Ar trebui ca toată Valea Jiului să îi dea în judecată pe acești oameni, fiindcă se depopulează zona și din idea nesiguranței”, a mai spus sursa citată.

Încă din anul 2016 s-a luat decizia ca minele Lupeni și Lonea să intre pe program de închidere. În perioada 2013 – 2015 activitatea minieră s-a caracterizat printr-un regres al producţiei şi o fluctuaţie a cheltuielilor de exploatare în sensul că, dacă în anul 2014 acestea au crescut faţă de anul anterior, în anul 2015 au scăzut datorită implementării unor măsuri de reducere a acestora, dar şi din cauza restrângerii achiziţiilor de bunuri şi servicii necesare până la limita asigurării desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă a locurilor de muncă şi a personalului din subteran.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.