Luna februarie, momentul deciziei insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara. Una dintre firmele care au relaţii contractuale cu entitatea energetică din judeţul Hunedoara a cerut insolvenţa acestui mamut, iar termenul în acest dosar a fost stabilit pentru data de 4 februarie. Acesta este primul termen în dosarul dintre Gerom Internaţional şi Complexul Energetic Hunedoara.
Societatea are de plătit către Gerom Internaţional undeva la peste 4 milioane de lei.
Datoriile comerciale ale Complexului Energetic Hunedoara depăşesc suma de 150 de milioane de lei. La data de 31 septembrie, 2014, societatea avea datorii către terţi în valoare de 152.478.671, dintre care cea mai mare datorie este faţă de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, în sumă de 43.358.314 de milioane de lei. Sora geamănă a Diviziei Miniere a deschis două procese pe rolul Tribunalului Hunedoara pentru recuperarea sumelor restante. Într-unul dintre procese termenul de judecată a fost stabilit pentru anul viitor, iar în celălalt termen, instanţa a admis cererea Societăţii Naţionale de Inchideri Mine Valea Jiului.
Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, angajaţi la cele patru mine din Valea Jiului şi termocentralele Mintia şi paroşeni, care au acoperit anul trecut 7% consumul de energie la nivel naţional. Compania, a fost înfiinţată la 1 noiembrie 2012, prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni, pentru ca ulterior să fie alipite şi minele declarate viabile. Pentru CEH, Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013, iar operaţiunea ar trebuie să se facă prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei.
Monika BACIU