INVITAŢIE LANSARE CARTE

GÂNDURI pentru prieteni

Cartea de față nu este o operă de artă, ea cuprinde mai degrabă trăirile autorului și are darul de a evidenția cititorului modul în care s-a construit un sistem de valori de-a lungul vremii. Revelatoare prin efect, cartea se dorește o invitație la analiză, la manifestarea frumosului din oameni și la trăiri constructive. Îmi este greu să vorbesc despre aceste Gânduri pentru că ele, deși narează episoade ale vieții sau se materializează ca analize ale unor perioade mai mult sau mai puțin îndepărtate, trecând cititorul prin diverse stări de spirit, ele sunt un rezultat prozaic al modului în care autorul a privit în jurul său. Vă invit cu emoție la lansarea acestui volum și mizez pe sprijinul vostru pentru domolirea emoțiilor.

„Dragă cititorule, dacă ai ajuns până în punctul ăsta și nu ai aruncat scârbit cartea înapoi pe raftul librăriei, dacă nu te-ai uitat de cel puțin trei ori la preț și dacă ai zâmbit de cel puțin două ori, înseamnă că tu ești cititorul ales. Da! Înseamnă că ție ți se adresează pentru că ești destupat la minte și cu toate țiglele pe acoperiș. Asta înseamnă că aștepți să-ți zic mai multe despre prefațatorii Dumnezei. Indiferent că ești în librăria de la Lehliu-Gară, la Botoșani, la Deva sau la Cluj îți propun un mic exercițiu. Ridică-ți ochii din cartea asta și privește în jur multitudinea de cărți de la secțiunea literatură sau poezie. Nu trebuie să le deschizi, ci doar să mă crezi pe cuvânt. 80% dintre ele au prefețe scrise de demiurgi. Ăștia sunt cei care își disprețuiesc cititorii și se cred depozitarii Adevărului ultim și absolut. Ei ne explică cum stă treaba cu literatura, cu scrisul. Ce a vrut autorul să zică prin nu știu ce cuvânt sau semn de punctuație. Ei ne învață pe noi, bieți imbecili bipezi că în spatele unui vers stau pitite înțelesuri tainice pe care numai cei avizați le pot descifra corect. Tu, nu faci parte, desigur, dintre cei aleși, pentru că altminteri, te-ar lăsa naibii pe tine să le descoperi. Dar n-ai cum! Pentru că ești un prostovan și un dobitoc neinstruit. Dar, uite, că acum ești mai puțin dobitoc pentru că s-a pogorât din Ceruri prefațatorul ca să-ți deschidă ție tărtăcuța. De cele mai multe ori, textele astea sunt atât de ridicole încât, sunt publicate numai prin concesia autorului. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, un poet extrem de talentat a fost „beneficiarul” unui astfel de text. Când l-am întrebat de ce-l publică mi-a răspuns jenat „Ce naiba să fac? Ar fi penibil să nu-l public după ce eu l-am rugat să îl scrie. Oricum, nici naiba nu citește prefețele. Lasă că poate trece neobservat”.

Cătălin Tibori

„Și celor care-i reprosează lui Dan Terteci că e „mitic”, fapt receptat cu umor și bun-simț, calităti ce se completează la oamenii de spirit, înscriind „Sunt MITIC” pe un tricou, le reamintesc că foarte mulți ardeleni, mai ales miniștri, în ultimii 26 de ani s-au… miticizat grav la București, ajungând prin puscării. Dar, dincolo de glumă, pe Dan Terteci îl așez alături de primul regățean – asta, în limbajul funciar ardelenesc care dă… etnie românilor de peste munți – intrat în inima mea, chiar suferindă de dragul unor oameni ca Oamenii, despre inginerul Viorel Dănilă de pe Râu-Mare vorbesc, care și-a lăsat familia în București și a devenit locuitor al Paradisului Retezat, îngropat alături de Barajul său!
Iar Gândurile lui Dan Terteci, din aceste pagini, nu vă vor developa un sistem filozofic, ci doar iubire de Oameni și Viaţă! Și, nu, și, nu e puțin lucru să fii contemporanul unora care-și iubesc semenii! Unora tot mai puțini!…”

Nicolae Stanciu

„Cartea de față se vrea acea fereastră și acea clipă în care să fim noi cu noi, acel moment în care să ne oprim și să ne tragem sufletul fremătând a aer proaspăt și miros de iarbă cosită.
Ne aduce gândurile unui om, bărci suple pe râul vieții, gânduri pe care citindu-le, revelăm că sunt și ale noastre, ale tuturor. E o carte pe care o iei seara cu tine în dormitor, o deschizi, citești și vibrezi”.

Alina Buciu

Leave a Reply

Your email address will not be published.