.Index Actualitate

Japonezii de la ITOCHU, posibili investitori la CEH

Japonezii de la ITOCHU, posibili investitori la CEH. Japonezii de la ITOCHU ar putea investi în Complexul Energetic Hunedoara. Vizată este termocentrala de la Mintia, care ar putea beneficia de noi capacități de producție. Potrivit oficialilor din Ministerul Energiei, compania niponă va prezenta un studiu de fezabilitate pentru termocentrala de la Mintia până în luna octombrie.

“Au fost deja deplasări la Mintia. ITOCHU a luat documentațiile de la Deva, face studiu de fezabilitate pentru Deva. În septembrie-octombrie, cei de la ITOCHU vor finaliza acest studiu și îl vor prezenta. Termocentrala Mintia trebuie să aibă o șansă și să meargă mai departe cu o investiție nouă. Nu vorbim numai de termocentrala Mintia, vorbim de interesul major al României de a avea capacități noi, pentru că este obligatoriu. Trebuie să înlocuim. Ce să facem cu capacitățile care au peste 250.000 de ore de funcționare? Toată lumea face ceva în loc. Dacă nu ești ancorat în dinamica schimbărilor, ce faci? Rămâni ancorat în trecut? Acolo mori”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Termocentrala de la Mintia nu îndeplinește condițiile de mediu. În luna septembrie se va relua procesul în care Garda de Mediu a dispus suspendarea activității termocentralei. Procesul se află în faza de apel, asta după ce, în primă instanță, Judecătoria Deva a admis solicitarea celor de la Garda de Mediu. Ministrul Energiei Anton Anton a avut o întâlnire cu Excelența Sa Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei în România. Discuțiile s-au axat pe identificarea oportunităților de cooperare în sectorul modernizării termocentralelor pe cărbune.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.