Jumătate de secol de educaţie

Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petroşani aniversează 50 de ani de educaţie. Foştii absolvenţi ai liceului, dar şi foştii profesori au rememorat primii ani de educaţie liceală la Petroşani.

“Aş vrea să scot în evidenţă câteva aspecte importante din viaţa liceului industrial. Astăzi este un eveniment important în viaţa fiecărei unităţi şcolare. Pentru Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida începerea anului şcolar 2016-2017 coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea liceului. În urmă cu jumătate de veac lua naştere Liceul Industrial Minier Petroşani care îşi desfăşura activitatea în clădirea din spatele gării. Durata ciclului de şcolarizare era de 5 ani şi îşi propunea să scoată pregătească mineri electromecanic, preparator. În anul 1972 s-a inaugurat sediul nou. S-au amenajat laboratoare noi pentru atelierele-şcoală, dotate cu cele mai noi utilaje. Prin activitatea lor, cadrele didactice au făcut ca această unitate de învăţământ să fie apreciată în rândul tututor unităţilor şcolare de elită de la nivel naţional. cadrele didactice au participat la elaborarea programelor şcolare a profilului, o contribuţie însemnată au avut-o şi cadrele didactice inginereşti”, a declarat Severian Groza, primul director al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din Petroşani.

Iosif Moldovan a fost unul dintre absolvenţii primei promoţii a unităţii de învăţământ din Valea Jiului. Acesta îşi aminteşte locul în care funcţiona unitatea de învăţământ.

“Acum 50 de ani ca o noutate absolută pentru învăţământul din Valea Jiului îşi deschidea porţile Liceul Industrial Minier, era o noutate pentru învăţământul nostru pentru că diferea programa, difereau profesorii, erau profesorie noi cu pregătire profesională temeinică şi au trebuit să facă în aşa fel încât, la acea vreme, să aducă liceul nostru la nivelul celuilalt. Liceul nostru era în clădirea din spatele gării care avea 5-6 săli de clasă şi aveau şi o sală de sport. până la urmă, liceul nostru a ajuns să fie primul şi pe plan profesional şi din punct de vedere al succeselor”,  a declarat Iosif Moldovan, absovent al primei promoţii.

Actualul inspector şcolar general adjunct al ISJ Hunedoara este absolvent al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petroşani. Lavinia Ilina îşi aminteşte cum a început „călătoria” educaţională.

“Eu sunt unul dintre absolvenţi. Astăzi am văzut că sunt foarte mulţi oameni care şi-au pus amprenta în dezvoltarea acestei şcoli, şcoala a dat foarte mulţi oameni de calitate. Îmi aduc aminte de anii în care am fost eleva acestei şcoli, de sarafanul cu emblema şcolii, în dreapta inimii, de ciorapii ¾, de bentiţa care nu reuşea niciodată să îmi ţină părul. Aniversarea a 50 de ani pentru o şcoală e un lucru măreţ prin prisma faptului că sunt 50 de ani de muncă pentru profesorii acestei şcoli. Dragi elevi, secretul este să fiţi ambiţioşi, să fiţi ppregătiţi pentru oportunităţile pe care vi le scot în faţă, să fiţi cinstiţi, să fiţi responsabili, să munciţi şi să învăţaţi foarte mult. Toate porţile sunt deschise şi cu profesori de înaltă calitate aveţi drumurile larg deschide”,  a spus Ilina Lavinia.

Mii de elevi care au urmat cursurile Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din Petroşani şi-au luat zborul în văzduhul vieţii.

img_4526“Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroşani este locul unde au crescut 50 de generaţii, este locul unde elevii şi-au găsit prieteni, şi au învăţat diverse meserii sub îndrumarea profesorilor. Profesorii sunt cei care au reuşit să le stârnească curiozitatea pentru cunoaştere, i-au ajutat pe elevi să aibă propriile aripi”,  a spus Gabriela Rus, actualul director al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.