La muncă, nu la întins mâna

Valea Jiului: sistem urban minier mono-industrial în declin

Locuri de muncă în zonele marginalizate ale ţării. Guvernul a adoptat un pachet de măsuri legislative care prevede crearea de locuri de muncă şi încurajarea grupurilor vulnerabile din zonele marginalizate pentru a nu rămâne dependenți de beneficii sociale.

“Susținerea angajatorilor pentru a atrage in câmpul muncii tinerii si șomerii de lunga durata – despre asta trebuie sa fie strategia de incluziune daca ne pasa de viitorul tării si al oamenilor care au nevoie de sprijin”, scrie Ionel Dancă, consilierul premierului Dacian Cioloş, pe pagina sa de socializare.

Executivul propune o nouă abordare a pieţei muncii. Se doreşte utilizarea fondurilor europene, dar şi integrarea tinerilor şi reformarea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

“Pentru prima oară în România, se face joncțiunea dintre bugetul de stat și fondurile europene. Practic, cu ajutorul fondurilor europene, ajungem la triplul sumei disponibile pentru măsurile de ocupare a forței de muncă. Unificare surse de finanțare, unificare proces, crestere eficiență, crestere absorbție. Tot în premieră, tinerii NEET (not in education, employment or training), una dintre cheile dezvoltării economice, sunt vizați direct de măsurile active de ocupare, ca parte a unei politici integrate de susținere. Reformarea Serviciului Public de Ocupare (ANOFM) pentru a se concentra pe nevoile grupurilor vulnerabile prin introducerea, in cadrul serviciilor de informare si consiliere profesionala, a procedurii de profilare a persoanelor in cautarea unui loc de munca si incadrarea lor in diverse categorii de ocupabilitate, plus alte măsuri menită să crească eficiența serviciilor de ocupare”, mai arată sursa citată.

Prin implementarea noilor măsuri legislative se are în vedere încadrarea a cât mai multor persoane pe piaţa muncii, prin ieşirea din beneficiile sociale. totodată, se vor oferi burse de 500 de lei şomerilor care se angajează pentru minim 3 luni.

Tototdată, statul va oferi un stimulent de cca. 3.000 euro (12.500 lei) șomerilor din cele mai defavorizate localități care își schimbă domiciliul pentru a merge la un loc de muncă la peste 50 km.

“Prea mulți oameni vor să muncească, dar nu au unde în imediata apropiere și au nevoie de un ajutor ca să iasă dintr-un mix de (a) trăit de azi pe mâine prin ajutoare și muncă zilieră, la negru, (b) țintuire în propria localitate din motive familiale și (c) teamă de schimbare. Măsura funcționează și în sens invers: același stimulent se oferă pentru șomerii care se mută în aceste localități defavorizate pentru a începe un loc de muncă. Familiile care se relocheaza cu cel puțin doi membri beneficiază de încă 3.000 lei. Bonus: oricine din diaspora, ce a lucrat mai mult de 36 luni afara si se întoarce in țara sa lucreze beneficiază de prima de instalare. Prima de încadrare oferită șomerilor care se angajeaza si lucrează la mai mult de 15 km de domiciliu – pana la 55 lei pe zi de lucru pentru 12 luni de la angajare.  Subvenții pentru angajatori. Stimulent de 900 de lei pe lună timp de 12/18 luni pentru angajatorii care angajează tineri NEET, șomeri peste 45 de ani, părinți singuri, persoane cu handicap ș.a. categorii vulnerabile. Extindere aplicare si aproape dublarea subvențiilor”, mai scrie Ionel Dancă.

Valea Jiului, zonă defavorizată

Tot în contextul zonelor defavorizate, Guvernul a aprobat memorandumul pentru dezvoltarea Văii Jiului. Guvernul a aprobat în ședință memorandumul pentru zonele defavorizate, între care și Valea Jiului. Fostele zone miniere Valea Jiului, Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași) vor primi asistență tehnică dedicată pentru dezvoltarea unor proiecte integrate finanțate din fonduri europene și naționale.

“Măsurile sunt cuprinse în Memorandumul “Dezvoltarea unor programe-pilot integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației socio-economice a locuitorilor din fostele zonele miniere Valea Jiului, Roșia Montană – Munții Apuseni și din comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”, adoptat astăzi de Guvern, după o serie de consultări cu autoritățile administrației locale din aceste zone. În vederea implementării strategiei de dezvoltare integrată a zonelor pilot de intervenție, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului se va înființa și organiza o Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT) cu rol de coordonare a instituțiilor implicate în gestionarea programelor cu finanțare din fonduri europene și de la bugetul național. Exercitarea funcțiilor de asistență tehnică se va realiza cu sprijinul direcțiilor de specialitate din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și din Ministerul Fondurilor Europene precum și prin colaborarea cu celelalte ministere care au în gestiune programe de finanțare care ar putea fi accesate de beneficiarii din zonele pilot de intervenție”, arată informarea Guvernului.

Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică va avea trei birouri locale, cu rol de punct unic de contact pentru beneficiarii din zonele de intervenție, localizate în Petroșani, Roșia Montană și Vaslui. Modificarea cadrului de reglementare în privința intensității maxime admise a ajutorului de stat pentru regiunile în interiorul cărora sunt localizate zonele respective, în sensul creșterii acestui prag față de alte zone din interiorul aceleiași regiuni;

„În zonele de intervenție identificate se vor introduce instrumente financiare inovative, pentru care există sume rezervate în programele operaționale, în vederea dezvoltării de proiecte cu finanțare de la Uniunea Europeană în sistem de Parteneriat Public Privat (PPP)”, mai arată informarea

Zonele pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național în vederea îmbunătățirii situației socio-economice a locuitorilor sunt:

Zona Valea Jiului: sistem urban minier mono-industrial în declin

  • Municipiul Petroșani cu localitățile aparținătoare Dalja Mare, Dalja Mică, Peștera Bolii, Slătinioara
  • Municipiul Lupeni
  • Municipiul Vulcan cu localitățile aparținătoare Dealu Babii și Paroșeni
  • Orașul Petrila cu localitățile aparținătoare Lonea, Cîmpa, Jiet, Răscoala și Tirici
  • Orașul Uricani cu localitățile aparținătoare Câmpul lui Neag și Valea de Brazi
  • Orașul Aninoasa cu localitatea aparținătoare Iscroni

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.