Spitalele din Valea Jiului rămân fără medici. Spitalele din România se confruntă cu o criză acută de medici. Zeci de medici pleacă peste hotare pentru salarii de mii de euro. Astfel, în unităţile medicale rămân cadrele medicale pensionare, astfel încât să nu se închidă secţiile. La Petroşani, 10% dintre medicii care profesează sunt pensionari.
“Avem deficit de medici la dermatologie, endocrinologie, radiologie, la recuperare medicală. Există şi medici pensionari care în continuare practică meseria. În măsura posibilităţilor am încercat acolo unde a existat şi dorinţă din partea medicilor respectivi să îi păstrăm pentru că este nevoie de personal medical în spital. Avem 5-6 medici pensionari, adică 10%”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.
La fel se prezintă situaţia şi la spitalul din Lupeni. Doar în utlima perioadă, au plecat în spitalele din Franţa şi Germania doi medici. Salariul unui medic ajunge în vestul Europei la 7000 de euro, în timp ce în România acesta câştigă aproape 3000 de lei.
“Doi medici ne-au plecat de la spital, unul ginecolog şi un chirurg plastician. Aceştia câştigă în Europa 7000 de euro, iar la noi aveau un salariu de maxim 3000 de lei”, a declarat managerul Spitalului municipal Vulcan, medicul Dorel Neamţu.
Şi la unitatea medicală din Lupeni există medici pensionari care încă practică meseria.
“Din cei 35 de medici care îi avem la spital, doi dintre aceştia sunt pensionari. Noi încercăm tot timpul să aducem medici, dar nu stau pentru că îşi găsesc loc de muncă în străinătate”, a mai spus sursa citată.
Potrivit DSP Hunedoara, în anul 2011 au depus documentația pentru obținerea certificatului de conformitate pentru exercitarea funcției în statele Uniunii Europene, 50 de medici și 106 asistenți, în 2012 – 26 de medici și 83 de asistenți, în 2013 – 24 medici și 102 asistenți, în 2014- 26 medici – 106 asistenți medicali.
Monika BACIU