Deputatul Laurenţiu Nistor s-a trezit din starea vegetativă şi îl trage la răspundere pe ministrul Energiei, Andrei Gerea. Cu o întârziere de câteva luni bune, deputatul Laurenţiu Nistor vrea să ştie de ce contractul cu chinezii nu s-a materializat. Preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, îl trage la răspundere pe ministrul Energiei Andrei Gerea, pentru a spăla onoarea fostului director general al CEH Aurel Niculescu. Gerea a declarat că viabilitatea contractului cu chienzii era pusă sub semnul întrebării având în vedere că acesta nu respecta legislaţia.
Statul român nu a fost de acord cu prelungirea contractului dintre Complexul Energetic Hunedoara şi China National Electric Engineering CO Ltd (CNEEC), întrucât documentul semnat de Aurel Niculescu, fostul director general al societăţii hunedorene, nu avea avizele necesare, iar echipamentele erau unele învechite.
“Contractul nu a fost prelungit din mai multe motive. În primul rând, el nu a întrunit avizele CA, acordul AGA, nici măcar nu a avut avizul compartimentului juridic al companiei. De asemenea, posibilitatea de a fi depusă drept garanţie o mină iarăşi nu a primit acceptul nimănui. Totodată, atât Ministerul de Finanţe, cât şi achiziţiile publice au avut un punct negativ de vedere, ba mai mult complexul a fost amendat pentru acest contract. Deci, acest contract, aşa cum era el, nu putea fi prelungit, având dacă vreţi şi o altă motivaţie: era vorba de o tehnologie deja învechită la care trebuia să mai aducem şi alte investiţii pentru a veni în pas cu vremea. Şi atunci care este scopul unui astfel de efort? Să mai băgăm şi alţi bani? Nu! Atunci am convenit că nu vom mai prelungi acest contract, mai ales că nu s-a fructificat nimic şi n-am văzut, să spunem aşa, o dorinţă foarte mare din partea partenerilor pentru a-l dezvolta”, a spus Andrei Gerea, la Petroşani în urmă cu câteva luni bune.
Acum, preşedintele PSD Hunedoara, susţinătorul lui Aurel Niculescu vrea să afle care au fost motivele pentru care nu s-a continuat acest contract.
“Pe ce documente v-aţi bazat afirmaţia că după finalizarea lucrărilor de retehnologizare a grupului energetic nr. 3 şi realizarea instalaţiilor de desulfurare a grupurilor nr. 3 şi nr. 4 ar mai fi fost nevoie de lucrări suplimentare pentru încadrarea în condiţiile impuse în legislaţia de mediu. Care au fost motivele care v-au determinat să nu aprobaţi reactualizarea devizului general al acestor lucrări, î conformitate cu legislaţia în vigoare. Ce v-a determinat să afirmaţi că semnarea contractului nu a fost legală, cunoscând faptul că lucrările au fost aprobate de CA prin Programul de Investiţii, că procedura de achiziţie a lucrărilor a respectat prevederile ordonanţei de urgenţă privind achiziţiile publice şi că directorul general al societăţii a fost împuternicit de ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie să îl reprezinte în vederea semnării alături de reprezentanţi ai Companiei China National Electric Engineering Co. Ltd. a contractului lucrări la termocentrala Deva privind reabilitarea grupului nr. 3 şi instalaţii de desulfurare pentru grupurile nr. 3 şi nr. 4. cum explicaţi refuzul de a continua negocierile, ceea ce a avut ca efect abandonarea lucrărilor. Care a fost motivul pentru care aţi decis demiterea domnului Ionescu Sergiu, şeful corpului de control al ministrului, după ce v-a prezentat un raport privitor la compania chineză în care concluziona că documentul a fost încheiat în deplină legalitate”, sunt câteva din întrebările adresate de deputatul Nistor ministrului Energiei, Andrei Gerea.
Nistor argumentează că această investiţie ar fi adus mai multe beneficii Complexului Energetic Hunedoara printre care “îmbunătăţirea parametrilor tehnico-economici, creşterea puterii energetice de la 160 MWh realizată efectiv în ultima perioadă la 225 Mwh şi a capacităţii de termificare cu 50 Gcal/h, realizarea unor sisteme moderne de automatizare, reglare, control care să îndeplineasăc condiţiile tehnice impuse de interconectare UCETE, reducerea emisiilor de NO2, So2 şi praf sub nivelul limitelor impuse de legislaţia europeană, valabile începând cu anul 2017” În luna martie a acstui an, ministrul Andrei Gerea a declarat că s-a renunţat la contractul cu chinezii de la CNEE.
“Am convenit că nu vom mai prelungi acest contract, mai ales că nu s-a fructificat nimic şi n-am văzut, să spunem aşa, o dorinţă foarte mare din partea partenerilor pentru a-l dezvolta”, a declarat Andrei Gerea în luna martie a acestui an, anunțând că Guvernul de la București renunță la un contract semnat cu China, în valoare de 291 milioane USD, în care partea chineză aducea 271 de milioane USD. Potrivit contractului, din suma totală de 291 milioane USD, 271 milioane erau asigurați de partea chineză, Complexul Energetic Hunedoara contribuind cu 20 milioane USD. Contractul ar fi trebuit să asigure reabilitarea Grupului IV aparținând Termocentralei Mintia şi două instalaţii de desulfurare la Grupurile III şi IV ale termocentralei. CEH trebuia să asigure 15% din valoarea investiţiei şi să ofere garanţii în valoare totală de aproximativ 300 milioane USD.În 1 septembrie 2014, conducerea CEH a semnat, în China, şi în prezenţa premierului Victor Ponta, un contract în valoare de 291 de milioane de dolari (271 de milioane de dolari asigura partea chineză, CEH având în depozite echipamente de circa 20 milioane de dolari – n.r.) pentru reabilitarea Grupului IV de la Mintia şi două instalaţii de desulfurare la Grupurile III şi IV de la aceeaşi termocentrală. Structura energetică hunedoreană trebuia să asigure 15 la sută din valoarea investiţiei, adică peste 40 de milioane de dolari, bani pe care fosta conducere a complexului spera să îi împrumute de la o bancă, dar şi alte garanţii până la o valoare totală de circa 300 milioane de dolari.
Monika BACIU