Situaţia din Valea Jiului este deprimantă, iar acest lucru se vede la fel şi din exterior. Mineritul se restrânge puţin câte puţin, iar anul 2018 sau cu indulgenţă 2024 s-ar putea să fie ultimul în acest domeniu. Nu a fost pus nimic în locul acestei industrii, cel puţin nu până acum, iar acest lucru se resimte.
“Valea Jiului este caracterizată de situaţia monoindustrială şi de faptul că în locul mineritului, din păcate, până în acest moment, nu a fost pus altceva. Asta este o teorie destul de veche, începită de Marx care vorbea de marile industrii conducătoare. Până acum 25 ed ani această mare industrie în Valea Jiului era reprezentată de industria cărbunelui. Situaţia s-a schimbat mult şi asta determină o schimbare pe orizontală la nivelul întregii societăţi, la nivelul tuturor famiilor din Valea Jiului. Cunosc imaginea de ansamblu cât şi foarte multe situaţii specifice”, a declarat Ion Chirigiu, directorul regional al unei societăţi bancare.
Cei care lucrează în domeniul bancar cunosc situaţia Văii Jiului foarte bine. Cei care au contractat credite se află în imposiibilitatea de a-şi mai achita ratele, însă aceştia sunt optimişti. Încă mai există speranţă.
“Încă există o şansă. Şansa este cultura, învăţătura, iar copiii, studenţii îi coordonez sunt şansa noastră de mâine. Către ei trebuie să ne îndreptăm atenţia, noi facem tot ceea ce putem, dar viitorul stă într-o bună măsură la ei. Cum vom găsi soluţii, asta este una dintre întrebările arzătoare”, a mai spus sursa citată.
Şi edilii din Valea Jiului încearcă să atragă investitori. Aceştia au realizat un ADI- Poli de dezvoltare Valea Jiului tocmai pentru a găsi investitori şi resurse financiare pentru promovare potenţialului zonei.
Monika BACIU