Cel mai modern liceu din Valea Jiului va funcţiona la Vulcan. În urmă cu aproape un an de zile, reprezentanţii administraţiei locale de la Vulcan au demarat un proiect pentru ”Modernizarea Colegiului Tehnic Mihai Viteazu din Municipiul Vulcan”. Încă se lucrează intens, iar odată finalizate lucrările elevii vor avea parte de o clădire modernă, dar şi de echipamente didactice de ultimă generaţie. Edilii locali de la Vulcan, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ şi constructorul au inspectat aceste lucrări.
“Un proiect pe fonduri europene a avut loc cu doi ani în urmă unde au fost cuprinse toate şcolile din Vulcan, drept răsplată am luat locul I pe ţară pentru infrastructură şcolară. Nu puteam să lăsăm liceul care să nu fie modernizat şi dotat cu toată aparatura necesară conform cerinţelor europene, astfel ne-am apucat şi am făcut proiect pentru liceu şi anul trecut a fost acceptat şi intrat la plată, astfel că în acest an ne-am apucat de lucru şi sperăm că într-o lună vor fi finalizate lucrările. Am avut o prerecepţie la toate lucrările să vedem ce ar mai trebui făcut şi ce rămâne de modificat sau de corectat şi sunt câteva elemenete întârziate şi se vor înscrie până când este termenul de punere în plată a lucrărilor care au fost executate. Noi sperăm că vom reuşi să facem şi plăţile pentru furnizori şi constructori. Mai avem puţin şi vom termina pe când copiii vor începe şcoala şi vor veni într-o şcoală curată, nouă, modernă cu aparatură de ultimă generaţie şi să le dăm posibiliattea să înveţe aşa cum îşi doresc părinţii şi copiii şi profesorii şi implicit cum ne dorim şi noi să avem copii bine pregătiţi, copii sănătoşi de care să ne bucurăm la finalizarea şcolilor şi să poată merge mai departe şi să ne reprezinte cu mândrie municipiul Vulcan”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Reprezentanţii unităţii de învăţământ spun că elevii vor învăţa în condiţii moderne şi îi aşteaptă pe toţi cei care vor să urmeze cursurile liceale.
“Ne bucurăm foarte mult să tăiem pamblica la toamnă împreună cu elevii. Lucrările constau în erabilitarea totală a tuturor sălilor de clasă, a anexelor, a laboratoarelor din şcoală, a sălii de sport, a atelierelor şcoală, inclusiv terenul de sport. E o investiţie imensă pentru că nu avem doar reabilitarea clădirii în sine, avem şi achiziţionarea de echipamente IT, echipamente auto şi echipamente pentru atelierul de confecţii plus fiecare cabinet va avea un retrovideo proiector şi un laptop aferent, deci profesorii îşi vor desfăşura activitatea în cele mai optime condiţii”, a declarat Malvine Socaci, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazu din Vulcan.
Edilii vulcăneni au un crez şi pe acesta se bazează. Elevii sunt viitorul, astfel că pentru ei trebuie realizate lucrări.
“În infrastructura şcolară s-au investit foarte mulţi bani, am plecat de la ideea că întotdeauna trebuie să pleci din temelie, din temelie să faci totul. Temelia naostră sunt copiii, cum îi creştem aşa o să îi avem. E cel mai important să investim în copii. Cea mai mare investiţie a unei generaţii, a unei comunităţi sunt copiii. Dacă investim în ei lucrurile vor merge mai departe spre bine. Acesta este crezul nostru, a conducerii primăriei, a consiliului local de la Vulcan”, a mai spus Gheorghe Ile.
În ceea ce priveşte lucrările de la liceu, valoarea totală a proiectului este de 8.314.681,26 lei şi prevede îmbunătăŢirea calităŢii infrastructurii de educaŢie şi dotarea Colegiului Tehnic Mihai Viteazu şi a Sălii de Sport aferente din Municipiul Vulcan pentru asigurarea unui proces educaŢional la standarde europene şi a creşterii participării populaŢiei şcolare la procesul educaŢional. Proiectul prevede şi reabilitarea şi modernizarea colegiului şi a sălii de sport din punct de vedere al infrastructurii, termic şi estetic, în funcŢie de necesităŢi – dotarea cu echipamente IT şi specifice laboratoarelor, conform documentaŢiei tehnico-economice şi realizarea conexiunii la Internet de mare viteză – creşterea siguranŢei elevilor în incinta unităŢii de învăŢământ – scăderea ratei de abandon şi absenteism şcolar în rândul elevilor şi reducerea ratei de analfabetism, în special în rândul comunităŢilor defavorizate şi al rromilor – creşterea nivelului de cunoştinŢe şi de cultură al absolvenŢilor la nivel de liceu şi al şcolii de meserii – integrarea/reintegrarea în procesul educaŢional al elevilor care provin din grupuri vulnerabile (familii cu venituri foarte reduse, copii ai căror părinŢi sunt disponibilizaŢi din industria minieră, copiii de etnie rromă, copii cu dizabilităŢi) – creşterea eficienŢei energetice a imobilului şi a sălii de sport aferente.
Monika BACIU