.Index Actualitate

Lichidatorul CEH, tranşant Minerii protestatari vor FALIMENTA CEH, prin nemuncă

 

cehAdministratorul judiciar al CEH contestă protestul minerilor care poate duce societatea direct în FALIMENT. Într-o manieră tranşantă, fără niciun fel de “înfrumuseţare” a realităţii Complexului Energetic Hunedoara, reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC Craiova îi acuză pe minerii care au protestat că nu fac altceva decât să arunce compania DIRECT ÎN FALIMENT. Oficialii casei de insolvenţă precizează că minerii erau baza planului de reorganizare, iar acum ei ARUNCĂ ÎN AER viitorul societăţii.

 

“Toate masurile privind reducerile de cheltuieli cu munca vie — necesare pentru ca CEH sa poata rezista in perioada de observatie — nu vizeaza personalul direct productiv si pe cel ce deserveste personalul direct productiv, tocmai aceia care acum au incetat lucrul. Nu minerii au lost beneficiarii salariilor marl din CEH, ci dimpotriva, pe munca lor s-au facut averi. Din pacate, in acest moment, minerii reprezinta veriga slaba in incercarea de salvare a CEH pana la un Plan de Reorganizare in care sa se implice Ministerul Energiei sau guvernul. Bineinteles ca „se solidarizeaza cu protestul minerilor” toate celelalte categorii — personalul TESA, personalul de la suprafata, personalul din termocentrale, cu totii beneficiari ai prevederilor comune din Contractul Colectiv de munca, dar care nu presteaza aceeasi munca cu minerii si care in acest moment este direct vizat de masurile de reducere a chettuielilor cu munca vie —reduceri asa cum am aratat imperativ necesare, daca se doreste salvarea CEH”, se arată în comunicatul de presă al Casei de Insolvenţă GMC Craiova.

 

Dacă se dorea falimentul Complexului Energetic Hunedoara acesta putea fi declarat încă de la finele anului. Numai că nici statul şi nicio societate nu a solicitat acest lucru.

 

“Era de ajuns ca vreunul din furnizorii de materiale sau prestari de servicii de dupa deschiderea procedurii de insolventa sa nu fie achitat mai mult de 60 de zile pentru a cere direct falimentul CEH — nu s-a intamplat. Era de ajuns ca ANAF pentru impozitele si contributiile neachitate sa ceara direct falimentul CEH — nu s-a intamplat. Era de ajuns ca dintr-o cauza sau alta sa se opreasca activitatea termocentralelor iesind din sistem ca producatori de energie electrica— nu s-a intamplat. S-a intamplat ca tocmai minerii — cei pe care se baza intregul plan de mentinere a CEH in functiune pana la propunerea unui Plan de Reorganizare si cel pentru care se formulau toate aceste planuri sa cedeze, sa fie veriga slaba, deoarece „nu mai au siguranta locului de munca”. Credem ca protestul minerilor va simplifica ecuatia CEH de o maniera radicala. Nu se va mai produce carbunele necesar functionarii celor doua termocentrale. Acestea se vor opri si vor iesi din sistem. Nu va mai fi nevoie de eforturi la nivelul Ministerului Energiei sau/si a altor ministere pentru gasirea de solutii de reorganizare a activitatii in Valea Jiului. Nu va mai fi nevoie de eforturi si sutineri la Bruxelles pentru transformarea ajutorului de stat in ajutor de restructurare. Nu va mai fi nevoie de niciun Plan de Reorganizare. Vom constata falimentul CEH. Si din asta va pierde toata lumea. Se va opri termoficarea in Deva si Valea Jiului. Minerii vor fi disponibilizati si isi vor pierde locurile de munca. Energeticienii vor fi disponibilizati si isi vor pierde locurile de munca. CEH va fi radiat ca entitate juridical. Liderii de sindicat isi vor pierde membrii si li se vor desfiinta sindicatele. O multime de alte societati comerciale ce deserveau intr-un fel sau altul activitatile CEH isi vor reduce sau inceta activitatea. Mineritul in Valea Jiului va deveni istorie. Aveti, domnilor, in cele de mai sus adevarul despre situatia CEH si aveti o proiectie, cat se poate de adevarata a consecintelor imediate ale protestului dvs, in situatia ca el nu inceteaza pana la epuizarea stocului de carbune. Acum, in cunostinta de cauza, va rugam sa reluati munca, sa asigurati productia de carbune necesara functionarii celor doua termocentrale. Si asa sansele implementarii unui Plan de Reorganizare sunt mici — dar ele există. Este pacat sa le dati cu piciorul, sa nu incercati, cat inca se mai poate!”,  mai arată reprezentanţii lichidatorului judiciar al CEH.

 

Adevărul lichidatorului despre CEH

 

Lichidatorul judiciar le arată minerilor protestatari şi câteva aspecte poate neştiute de unii. Administratorul judiciar vrea astfel să facă lumină în ceea ce priveşte situaţia dramatică cu care se confruntă societatea.

 

 

 

 

“De cca o luna si jumatate CEH este in insolventă la propria sa cerere, deoarece nu mai facea fata datoriilor catre creditori. Administratorul judiciar numit de instanta nu are menirea de a salva CEH, ci el reprezinta interesele creditorilor, analizeaza situatia debitorului si o raporteaza judecatorului sindic si creditorilor, notifica creditorii, analizeaza cererile de creanta si intocmeste lista creditorilor, apreciaza in functie de constatarile facute sansele de reorganizare sau de faliment ale debitorului etc,etc. Este adevarat ca in situatia fericita in care debitorul are resurse pentru a se redresa prin implementarea unui Plan de Reorganizare prin care sa poata convinge creditorii ca le achita intr-un interval de 3-4 ani cea mai mare parte din datorii, administratorul judiciar poate propune acel Plan de Reorganizare, dupa cum un Plan de Reorganizare poate propune debitorul insusi, prin administratorul special sau chiar creditorii Conditia este ca acel plan sa fie votat de creditori si confirmat de judecatorul sindic. Altfel, se trece la faliment. Din constatarile noastre, sansele de reorganizare ale CEH in actuala structura, si contand numai pe resursele proprii, sunt nule. Acest lucru este cunoscut de orice persoana ce are tangenta cu energia ce se produce in Hunedoara, de orice persoana interesata din Valea Jiului si sigur si de dumneavoastra”, arată oficialii Casei de Insolvenţă GMC.

 

Pierderile CEH sunt de circa un milion de lei pe zi, iar acestea trebuie reduse astfel încât societatea să nu intre în faliment. Mai mult, este nevoie de producţie de cărbune, lucru care nu poate fi posibil dacă minerii protestează.

 

“Functionarea CEH inseamna pierderi de cca un million de lei/zi. Prin bugetele anuale in ultimii ani s-a aprobat o pierdere de cca.300 milioane lei anual si CEH a reusit in fiecare an sa-si depaseasca bugetul — pentru anul 2015 cifrele previzionate arata o pierdere de cca. 900 milioane lei. Rezulta de aici ca falimentul CEH ar insemna pentru stat – actionarul unic al CEH o economie de cca.1 milion de lei/zi. CEH nu si-a platit niciodata impoziteie si contributiile aferente salariilor, cu exceptia retinerilor la sursa necesare pentru a se asigura stagii complete de cotizare in vederea asigurarii in sistemul asigurarilor sociale si asigurarilor de sanatate ( ex. asigurarea stagiului complet in vederea pensionarii,etc.). Orice SRL din aceasta tara,daca declara un impozit si nu si-l achita, a doua zi dupa scadenta este somat de catre ANAF si se incep procedurile de recuperare sumelor datorate. Acest lucru nu s-a intamplat si in cazul CEH. CEH nu are resursele necesare pentru a-si achizitiona certificatele verzi si certificatele de CO2, nu are resursele necesare pentru a-si realiza investitiile prin care sa se conformeze cerintelor de mediu si nici macar resursele pentru a finaliza investitiile de Ia termocentrala Paroseni (realizate déjà in proportie de peste 90%). CEH nu are are in momentul de fata autorizatie de mediu pentru termocentrale, iar Garda de mediu a dispus suspendarea activitatii — masura in prezent contestata. Si toate acestea, deoarece CEH trebuie sa produca energie pe care sa o vanda pe o piata concurentiala uncle preturile medii de tranzactionare sunt mai mici de jumatate din pretul de cost la care produce CEH energia”, mai precizează administratorul judiciar.

 

 

Angajări care nu erau necesare, achiziţii inutile, asta au constatat şi administratorii judiciari ai societăţii.

 

“Este adevarat ca pe aceasta „struto-camila” s-au grefat si alte nenorociri — aprovizionari care nu se justificau si Ia preturi mari fara a respecta procedurile de achizitie, salarii mari pentru personal nenecesar, angajari pe posturi ce nu aveau legatura cu productia, avantaje materiale si de alta natura etc.etc, toate acestea fiind cercetate de-a lungul anilor de catre corpurile de control ale directorului CEH, ale ministrului energiei, de catre Curtea de Conturi, organe de cercetare penala, DNA. Aceasta este situatia CEH si este necesar sa va obisnuiti cu adevarul. Dincolo de toate aceste neajunsuri arhicunoscute, dar nu indeajuns recunoscute pana in prezent, situatia ecomico-financiara a CEH, dupa deschiderea procedurii de insolventa era sub control si anume, zilnic se extragea cantitatea de carbune necesara pentru functionarea celor doua termocentrale — este adevarat, nu la randamentul optim. Termocentralele inca functioneaza, produc energie electrica si asigura energie termica pentru Deva si Valea Jiului si incaseaza contravaloarea acestor servicii si chiar mai mutt de atat. Din sumele obtinute s-au achitat salariile si furnizorii pentru materiale si prestari servicii curente strict necesare functionarii CEH”, arată lichidatorul judiciar.

 

Astfel, lichidatorul judiciar al CEH trimite minerii la muncă, în caz contrar, societatea va intra în FALIMENT FĂRĂ DREPT DE APEL.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.