.Index Actualitate Administratie

LOVITURĂ DURĂ Primăria Petroșani a pierdut procesul cu Romsilva

 

Primăria Petroșani a pierdut procesul cu Romsilva. După cinci ani de procese, o sentință favorabilă și casată, administrația locală de la Petroșani pierde litigiul cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a 46 de hectare de teren necesare pentru continuarea lucrărilor de dezvoltare a domeniului schiabil Parâng.

“Ia act de renunţarea reclamantului Municipiul Petroşani la judecata petitului privind anularea adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Respinge ca nefondată acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Municipiul Petroşani, prin Primar, cu sediul în Petroşani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, jud. Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA SA cu sediul în Bucureşti, str. Petricani, nr. 9A, sector 2”, arată sentința de miercuri a Curții de Apel Alba Iulia.

Totodată, municipalitatea de la Petroșani este obligată să le plătească celor de la Romsilva și cheltuielile de judecată.

“Obligă reclamantul să plătească pârâtei suma de 1.255 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Grefa Curţii de Apel Alba Iulia”, mai arată sentința.

Reprezentanții administrației locale de la Petroșani susțin că nu s-au așteptat la o astfel de decizie.

“Nu ne-am așteptat la o sentință nefavorabilă. Așteptăm motivarea și vedem după aceea ce este de făcut. Până nu avem motivarea nu putem să facem recurs. Și dacă am fi câștigat tot la Înalta Curte ajungeam, dar era bine să mergem cu o sentință favorabilă de aici (Curtea de Apel Alba Iulia-n.r.)”, a declarat Marian Popescu, city-managerul municipiului Petroșani.

Proces început în 2012

Procesul dintre cele două părți a debutat în anul 2012 la Curtea de Apel Alba Iulia. La judecarea cauzei pe fond, după șase înfățișări, instanța a dat câștig de cauză municipalității de la Petroșani.

“Admite excepţia inadmisibilităţii petitului privind anularea adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Municipiul Petroşani, prin primar cu sediul în Petroşani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, jud. Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA SA cu sediul în Bucureşti, str. Petricani, nr. 9A, sector 2 şi în consecinţă: Obligă pârâta să emită avizul pentru scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, prin transfer din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a reclamantului, a suprafeţelor de teren destinate realizării pârtiilor pentru practicarea schiului, precum şi realizării instalaţiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului ,,Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng””, arăta soluția Curții de Apel Alba Iulia din data de 29 noiembrie 2012.

În 30 septembrie 2013, litigiul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Romsilva a atacat decizia Curții de Apel Alba Iulia la Curtea Supremă. O soluție în dosar a fost dată în 8 octombrie 2014. La acel moment, Curtea Supremă a casat soluția instanței de la Alba și a trimis dosarul spre rejudecare.

“Admite recursul declarat de Regia Naţională de Pădurilor – Romsilva împotriva sentinţei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Irevocabilă”, arată soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție din data de 8 octombrie 2014.

O lună mai târziu, în data de 29 noiembrie 2014, dosarul s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia pentru rejudecare. A fost nevoie de încă trei ani pentru lămurirea părților. S-au realizat expertize, contraexpertize, a fost suspendată cauza și repusă pe rol. Până săptămâna aceasta s-au derulat actele dintre cele două părți, Romsilva și Primăria Petroșani. Asta pentru ca instanța să le dea posibilitatea celor două părți să rezolve pe cale amiabilă litigiul.

De scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren depinde continuarea lucrărilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.